Opslaan

Gewasverzorging

Nieuwe beregeningstechniek van Nederlandse bodem

Landbouwtechniek Braakman uit Dalfsen presenteert nieuwe beregeningstechniek onder de naam Lenthe. De haspel van het merk hebben hetzelfde werkingsprincipe als bijvoorbeeld de Fasterholt. Dat betekent dat de machine op waterkracht voortbeweegt.

Landbouwtechniek Braakman uit Dalfsen presenteert nieuwe beregeningstechniek onder de naam Lenthe. De haspel van het merk hebben hetzelfde werkingsprincipe als bijvoorbeeld de Fasterholt. Dat betekent dat de machine op waterkracht voortbeweegt.

Van de zogeheten Lenthe 500/100 heeft Braakman er inmiddels vijf verkocht. De haspel heeft 500 meter slang met een diameter van 100 mm. Volgens de producent kan er per ‘ronde’ vijf hectare worden beregend.

Braakman specialiseert zich in nieuwe en gebruikte beregeningstechniek. “De vraag hiernaar neemt in veehouderijgebieden de laatste jaren sterk toe”, vertelt eigenaar Gido Braakman. “De laatste 5 jaren hebben we veel extreem droge periodes gekend. Veehouders die hun grasland of snijmaïs kunnen beregenen beschikken over meer ruwvoer van een hogere kwaliteit. Beregenen loont en mede hierdoor stijgt de vraag naar nieuwe en gebruikte machines. Daarom hebben we nu zelf een eenvoudige, efficiënte beregeningshaspel ontwikkeld en gebouwd.”

De machine is volledig gegalvaniseerd en verzonken. Dankzij de mechanische aandrijving, op basis van een trekkertransmissie en achterbrug, is de machine eenvoudig gebleven. Braakman: “Onze eis was geen elektronica te gebruiken voor de bediening. Staat de machine langere tijd in opslag, dan is het direct bruikbaar zonder dat je met een lege accu staat of een storing krijgt. Door de juiste versnelling te selecteren, in combinatie met de verwisselbare nozzles in het kanon, kun je variëren met de watergift. In de praktijk ligt de capaciteit op 5 hectare per beregeningsbeurt bij een gift van 20mm.” De wielaandrijving gebeurt met v-snaren. Door de v-snaren te ontspannen kan de machine worden uitgetrokken. Is de machine aan het einde van zijn trek, dan stopt hij automatisch dankzij de mechanische afslag.”

De basis is een MF-transmissie en achterbrug. De wielen worden door v-snaren aangedreven.

De Lenthe is ook bruikbaar met een bestaande pomp. Een capaciteit van 40m kuub volstaat, waarbij 6 tot 7 bar werkdruk nodig is. Het huidige model beschikt over 500 meter slanglengte, maar grotere lengtes zijn mogelijk. De machine staat op 150cm spoorbreedte, zodat zonder schade in maïs beregend kan worden. Dat is ook de reden waarom het kanon hoog op de machine is gemonteerd.