Favoriet

Voederwinning

Agritechnica 2023: Samasz XDF-frontmaaier

Samasz toont op Agritechnica een nieuw ontwikkelde frontmaaier. Niet alleen een nieuw uiterlijk, maar ook technisch is er flink wat aangepakt.

Samasz toont op Agritechnica een nieuw ontwikkelde frontmaaier. Niet alleen een nieuw uiterlijk, maar ook technisch is er flink wat aangepakt.

De XDF krijgt een nieuw ontwikkelde slepende ophanging met veel slimme functies. In tegenstelling tot z’n voorganger (de KDF, die overigens ook nog gewoon leverbaar is) gaat de ontlasting van de maaibalk hydropneumatisch in plaats van mechanisch met veren. Opvallend is dat Samasz toch weer kiest voor een – eigen ontworpen – zware snelkoppeldiehoek (A-bok), waar de meeste merken tegenwoordig weer kiezen voor een vaste driepunt. De ophanging heeft een heel nieuw ontwerp en biedt via een luik toegang tot de smeerpunten die netjes bij elkaar zijn gepositioneerd dankzij smeerleidingen.

Onder een luik zijn de smeerpunten mooi gegroepeerd.

De slepende ophanging geeft de maaier een flinke bewegingsvrijheid om de bodem te volgen: 52 cm omhoog omhoog en 34 centimeter naar beneden. De maaier kan 22 graden pendelen. In de trekker krijgt de gebruiker een bedieningskastje waardoor de machine met slechts één enkelwerkend ventiel te bedienen is: het aanpassen van de bodemdruk, het uitheffen van de maaier en het in/uitklappen van de beschermkappen aan de zijkant van de machine. Een positiesensor geeft aan het kastje door wanneer de bok op de juiste hoogte hangt. Verder is de aandrijving van de kneuzer nu volledig cardanisch (mechanisch via een aftakas) waar deze voorheen nog met een powerband werd aangedreven.

Maaibalk

De maaibalk is de bekende PerfectCut maaibalk die Samasz al jaren gebruikt. De machine heeft 8 maaischijven en een werkbreedte van 3,40 m. De kneuzer is leverbaar met stalen kneusvingers met de keuze uit vaste of scharnierende kneusvingers waarvan de pendelweg is begrensd. Wie vlinderbloemige gewassen maait kan kiezen voor een rollenkneuzer. De XDF 351 SH is te koop vanaf 24.500 euro. Er is ook een smallere versie van 3,00 meter leverbaar.

De nieuwe ophanging geeft de maaier een modernere uitstraling. De camera’s voorop zijn optie.