2021 – 4


Nummer 04
Jaargang 72

Bekijk het vakblad digitaal

(inloggen vereist)

Alleen toegang met een Plus- of Totaal-abonnement

Nu aanvragen

Artikelen uit dit nummer (2021 – 4)

afbeelding

Beweeglijke kalveren in duo-iglo

24-09-2021 | 1 minuut Wilbert Beerling

Rob Reinders houdt zijn kalveren in drie duo-iglo’s. Het bespaart ruimte en de dieren hebben meer bewegingsvrijheid.

afbeelding

Grove waterdruppel houdt koeien koel

24-09-2021 | 5 minuten Gertjan Zevenbergen

Tijdens warme zomerdagen kunnen koeien hun warmte moeilijk kwijt. En dat gaat ten koste van de melkproductie. Door ze kletsnat te spuiten en vervolgens te drogen met ventilatoren is dat te voorkomen.

afbeelding

Sietse Rodenburg zaait kruiden in grasland

24-09-2021 | 3 minuten Albert van der Horst

Loonwerker Sietse Rodenburg denkt met een woeler dé succesmethode in huis te hebben voor het doorzaaien van kruiden in grasland.

afbeelding

Perfect

30-07-2021 | 2 minuten Gertjan Zevenbergen

Klompen. Ik draag ze al mijn hele leven. Van die gele houten, u kent ze wel. Ik vind klompen het perfecte schoeisel. Je schiet ze gemakkelijk aan, ze zijn veilig, ze bieden steun en je zweet er niet in. Toch ben ik ondanks al die voordelen slechts één van de weinigen in ons dorp die […]

afbeelding

Met geslepen messen – Komt de messenbalk terug?

30-07-2021 | 6 minuten Gertjan Zevenbergen

De maaibalk staat opnieuw in de belangstelling. De hergroei van het gras is beter en de messenbalk spaart amfibieën en insecten. Daarbij is de techniek sinds de jaren vijftig flink verbeterd.

afbeelding

Hooien onder de pannen

29-07-2021 | 9 minuten Albert van der Horst

Hooi is prima ruwvoer. Jammer dat hooien zo’n gedoe is. Gedoe? Met een drooginstallatie neem je het risico op een misoogst weg en kun je optimaal profiteren van de voordelen.

afbeelding

Meer dan een facelift – Massey Ferguson 5S-serie

28-07-2021 | 4 minuten Frank Rijnsburger

De 5-serie van Massey Ferguson was toe aan een opfrisbeurt. Maar de fabrikant heeft de trekker flink onder handen genomen. In de cabine van de meest luxe 5S-variant vind je veel lekkers uit de grotere 8S-serie.

afbeelding

DCT is puike transmissie – Allround klasbak

12-07-2021 | 6 minuten Frank Rijnsburger

New Holland bouwt sinds vorig jaar de Dynamic Command-transmissie ook in de compacte T5-serie. Met die versnellingsbak heeft het merk in het compacte segment een fijne troef in handen.

afbeelding

Materiaaltekort – Nieuwe stal is ongekend duur

12-07-2021 | 3 minuten Redactie

De kosten van bouwmaterialen als hout en staal liggen momenteel ruim twee keer zo hoog als anderhalf jaar geleden. Uiteraard heeft dat gevolgen voor de prijs van een nieuwe stal.

afbeelding

Door de geultjes – Dak koelen met druppelslangen

11-07-2021 | 3 minuten Chris Vlaanderen

Op de ligboxenstal van Arno van Spijker stroomt op zomerse dagen water over het dak en onder de zonnepanelen door. Het verlaagt de temperatuur in de stal en verhoogt de energieopbrengst van zijn zonnepanelen.

afbeelding

Melken zonder klauw – Lichter en sneller

10-07-2021 | 7 minuten Redactie

Het nieuwe melken is een melktechniek waarbij wordt gemolken zonder melkklauw. Het is een vondst van melkveehouder Broer Roorda. Het wordt aan de man gebracht door Servicebedrijf Jan Castelein.

afbeelding

Pöttinger Flowtast zweeft  door de polder

04-07-2021 | 8 minuten Frank Rijnsburger

Het was de blikvanger op de stand van Pöttinger op Agritechnica in 2019: een dubbele rotorhark met onder elke rotor een glijslof in plaats van een wielstel. Flowtast noemt de Oostenrijkse fabrikant de vondst die de bodemvolging op een hoger plan moet brengen.