2022 – 2


Nummer 02
Jaargang 73

Bekijk het vakblad digitaal

(inloggen vereist)

Alleen toegang met een Plus- of Totaal-abonnement

Nu aanvragen

Artikelen uit dit nummer (2022 – 2)

afbeelding

Tips om kelderexplosies te voorkomen

12-05-2022 | 6 minuten Chris Vlaanderen

Bij emissiearme vloeren kan zich methaangas ophopen in de mestkelder, waardoor het risico op explosies toeneemt. Met wat eenvoudige handelingen is het gevaar te verkleinen.

afbeelding

Vaste rijpaden in gras – Meer soorten, geen lager inkomen

10-05-2022 | 6 minuten Albert van der Horst

Als de soortenrijkdom in gevaar komt, roepen beleidsmakers al snel: extensiever boeren. Maar wellicht kan met vaste rijpaden de biodiversiteit ook stijgen zonder dat het de veehouder geld kost.

afbeelding

Emissiereductie – Netjes mest toedienen loont

29-04-2022 | 3 minuten Redactie

Een aantal mesttoedieningstechnieken verlaagt de ammoniakemissie. Maar hoe innovatief soms ook, netjes werken is een absolute voorwaarde om de emissie ook echt omlaag te brengen.

afbeelding

Shovel met verreikertrekjes – Claas Torion 738 T Sinus

26-04-2022 | 4 minuten Albert van der Horst

De Claas Torion 738 T Sinus combineert de eigenschappen van een shovel met die van een verreiker. Dat is vooral handig als je de machine ook gebruikt om een pak stro op hoogte weg te zetten.

afbeelding

Mest scheiden bij de bron – Opslag moet aangepast

19-04-2022 | 4 minuten Wilbert Beerling

Bronscheiding van urine en feces leidt niet automatisch tot een lagere ammoniakemissie. Uit waterdunne urine emitteert juist meer ammoniak.

afbeelding

Voorlader maakt trekker  een manusje-van-alles

12-04-2022 | 5 minuten Frank Rijnsburger

Voermengwagen vullen, balen stapelen en uitmesten: een voorlader maakt de toch al breed inzetbare trekker een alleskunner. Een overzicht van de belangrijkste merken op de voorladermarkt.

afbeelding

Tijdelijk in de container

05-04-2022 | 2 minuten Jasper Lentz

De maatschap Semmekrot in het Overijsselse Diepenheim melkt tijdelijk de koeien in een 1 x 12 stands zeecontainer, die SAC-monteur Stephan Laarhuis heeft gebouwd. Tijdelijk, want de maatschap is in afwachting van de oplevering van een tweedehands SAC RDS Futureline Max dubbele melkrobot met één arm.

afbeelding

Vooruit kijken met blokkenwagen aan neus

29-03-2022 | 1 minuut Wilbert Beerling

“Achterom kijken en gelijktijdig de trekker en blokkenwagen bedienen, lukt me niet met één arm. Daarom is de trekker aangepast, zodat de blokkenwagen op de neus kan.”

afbeelding

Mestzuiger op dichte vloer

22-03-2022 | 7 minuten Frank Rijnsburger

Veehouders met een dichte stalvloer, waren lange tijd aangewezen op een mestschuif aan een ketting of kabel. Lely bedacht de Discovery Collector die de mest niet voor zich uitschuift, maar opzuigt.

afbeelding

Klauwaandacht – Camera, sensor en intelligentie

15-03-2022 | 8 minuten Jasper Lentz

Met behulp van sensoren, camera’s en kunstmatige intelligentie kun je klauwproblemen vroegtijdig detecteren. Het uitbannen van Mortellaro is één van de belangrijkste speerpunten.

afbeelding

Voorlader

11-03-2022 | 2 minuten Gertjan Zevenbergen

Om de vaste mest te stapelen van die paar koeien die we op ons bedrijf houden, maak ik gebruik van een voorlader van bijna zestig jaar oud.