2023 – 3


Nummer 03
Jaargang 74

Bekijk het vakblad digitaal

(inloggen vereist)

Alleen toegang met een Plus- of Totaal-abonnement

Nu aanvragen

Artikelen uit dit nummer (2023 – 3)

afbeelding

Onderhoud boxenstrooier – Eitje of toch nog heel karweitje?

12-07-2023 | 5 minuten Redactie

Zolang de lagers zijn gesmeerd en het afvoerbandje draait en op spanning staat, stelt het onderhoud aan de boxenstrooier niet veel voor. Met het vervangen van de transportband ben je wel een middag zoet.

afbeelding

Wolvenraster – Zo sterk als zwakste schakel

10-07-2023 | 4 minuten Wilbert Beerling

Grazend jongvee moet je beschermen tegen de wolf. Of die komt weet je nooit zeker. Een wolvenraster is de enige optie om de dieren te beschermen. Maar ook dat gaat wel eens fout.

afbeelding

Breder en sneller – Overzicht getrokken schudders

04-07-2023 | 6 minuten Frank Rijnsburger

Wie slagvaardig grotere oppervlaktes wil schudden, komt al snel uit bij een getrokken schudder. Compact op de weg en breed in het veld. Treintjesschudders zijn verleden tijd. Een overzicht.

afbeelding

Krone Easycut F400 CV Fold – Smal in de stal

30-06-2023 | 7 minuten Redactie

Krone levert als enige fabrikant een 4 meter brede, opklapbare frontmaaier. De capaciteit is groot, net als het gemak in het veld, op de weg en in de stal. Nadelen zijn een hoog gewicht en een hoge prijs.

afbeelding

Scheren in de box

28-06-2023 | 1 minuut Jasper Lentz

Tristan Wessels (19) uit Wierden (Ov.), eigenaar van Custom Steel Productz, ontwierp en laste een box waarin zijn broertje Justin (17) koeien kan scheren ter voorbereiding op shows. Voorheen gebeurde dat aan het voerhek. Nu doet Justin het in de lichtgewicht aluminium box die voorzien is van handige snufjes die het scheren makkelijker maken.

afbeelding

Efficiënter maaien – Zwadafleg met de achtermaaier

20-06-2023 | 4 minuten Frank Rijnsburger

Direct op het zwad maaien met een vlindermaaier bestaat al jaren. Ook met de achtermaaier kan het interessant zijn. Vooral het harken en inkuilen gaat daardoor efficiënter.

afbeelding

Elke lading wegen – Weten hoeveel er gevoerd wordt

06-06-2023 | 3 minuten Jasper Lentz

Wulf van den Hengel weegt elke lading die hij het erf op rijdt. Handig bij het stalvoeren, maar het komt ook van pas bij het gras inkuilen.

afbeelding

Klaar voor de toekomst

23-05-2023 | 1 minuut Jasper Lentz

De vrijloopstal hebben we sinds 2011. De grootste uitdaging is nog altijd om de houtsnipperbodem goed te managen. Elke dag frezen en wanneer nodig bijstrooien. Bij heel vochtig weer strooien we er stro bij.

afbeelding

Samasz P10-1100T – Geen groentje meer

16-05-2023 | 4 minuten Frank Rijnsburger

Samasz broedde al een tijdje op getrokken schudders en nam afscheid van het treintjesmodel. Veehouderij Techniek zag als eerste het nieuwe topmodel aan het werk in de eerste snede.

afbeelding

Gras

12-05-2023 | 1 minuut Gertjan Zevenbergen

Gras – we kunnen niet zonder. Of liever: onze koeien kunnen niet zonder. Zij maken er melk van die miljoenen mensen dagelijks voedt. Is het niet puur, als volle of halfvolle melk, dan is het wel als yoghurt of karnemelk. Of als kaas, vla en ijs. Of verwerkt in cake en koekjes. Afgaande op berichten op sociale media, maar ook in de publieke media, vraag je je langzamerhand af of het grote publiek dat nog wel door heeft.