Blog

Klimaat en machines

Het is onvermijdelijk dat het klimaat in het nieuwe kabinetsbeleid een belangrijk thema wordt. Ik denk dat Nederlandse boeren – in tegenstelling tot Donald Trump – klimaatverandering uiterst serieus nemen. Weersextremen zijn een risicofactor van jewelste.

Uit de landbouw komt vaak het geluid dat de boeren en tuinders de oplossing in handen hebben. Een mooi voorbeeld hiervan is het zgn “0,04‰-initiatief. 29 organisaties (waaronder LTO, Rabobank, Suikerunie, NAV e.d.)  willen het Franse initiatief overnemen om de organische stof in de bodem met 0,04‰ per jaar te laten stijgen. In het manifest wordt de politiek opgeroepen in actie te komen, onder andere door versoepeling van mestregelgeving.

Op dit moment is nog weinig reden onszelf op de borst te kloppen. Het organische stofgehalte in Nederland loopt niet op maar terug en het energieverbruik bij voedselproductie is enorm. Iets meer mestruimte gaat nauwelijks helpen in het organische stofgehalte. Immers ook met de ruimere normen van 20 jaar geleden was het organische stofgehalte dalende. Om 1 persoon in de westerse wereld te voeden wordt enkel voor landbouwmechanisatie bijna 300 liter ruwe olie gebruikt!

Er is een verband tussen landbouwmechanisatie, klimaat en organische stof. Er kan echt iets veranderen door een slimmere aanpak. Met minder vermogen en minder bewerkingen. Een strategie met minder brandstof en machinekosten. En minder bodemverdichting en minder verbranding van organische stof: Goed voor het klimaat en ook nog voor de portemonnee. Een voorbeeld met veel potentie is strip-tillage in maïs. Het vraagt minder bewerkingen, minder brandstof, minder vermogen en de bodem is er ook nog bij gebaat. Zo’n potentievolle methode voor het grootste akkerbouwgewas van Nederland verdiend meer aandacht.

Want intelligentie gaat uiteindelijk het meest effectief zijn.

 

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Sander Bernaerts
Over Sander Bernaerts
Sander Bernaerts is opgegroeid op een gemengd bedrijf (tuinbouw + varkens). Na de HAS werkzaam geweest als vertegenwoordiger in gewasbescherming. Sinds 2000 teelt- en bedrijfsadviseur voor (voornamelijk) de biologische teelt. Sinds kort zelfstandig onder de naam Naturim. In de advisering nadrukkelijk bezig met grondbewerking, zaaibedbereiding, zaai- en planttechniek en mechanische onkruidbestrijding. Zijn persoonlijke drijfveer is het bereiken van een levende en gezonde bodemvruchtbaarheid. Hierdoor zijn rijpadenteelt en conserverende landbouw (NKG) belangrijke specialisaties. Sander is actief in CTF-europe (netwerk Controlled Traffic Farming). Daarnaast is hij actief betrokken bij de kennisontwikkeling van NKG in Nederland. Cursusleider van vele NKG cursussen en initiator van diverse machinetesten.

Helpt u ons in twee minuten deze website te verbeteren?

Als uitgever van Mechaman en LandbouwMechanisatie zijn wij continu op zoek naar hoe we u als lezer nog beter van relevante en nuttige informatie kunnen voorzien. Daarom willen we u graag wat vragen stellen.

Ik doe mee!

Reacties zijn gesloten.