Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

Wie met een Vervaet Beet Eater 625 zijn bieten rooit, haalt uiteindelijk het hoogste saldo. Die conclusie kun je trekken uit de proef die 12 oktober, twee dagen voor Beet Europe, plaatsvond.
Op 12 oktober werden de aan Beet Europe deelnemende rooimachines, getest op hun rooikwaliteit. En hoewel er verschil werd vastgesteld, bleven de verliezen in geld uitgedrukt binnen de perken. Zo zou het verlies bij Vervaets Beat Eater 625 slechts 220 euro per ha bedragen. En daarmee scoorde de machine het best. De Grimme Maxtron deed het heel goed voor wat betreft puntverlies. Er ging maar 1,5 ton per ha verloren. Wat dat betreft deed de Vervaet het dan weer niet zo goed. Bij die rooier ging per hectare 3,1 ton van de bietenpunten verloren. De wortelopbrengst bedroeg overigens 95 ton/hectare.
60 ha bieten
Op 14 oktober werd voor de eerste keer BeetEurope georganiseerd op de terreinen van PPO in Lelystad. Meer dan 60 ha bieten waren voor dit evenement gezaaid.
Geen Franse machines
De grootste belangstelling ging uiteraard uit naar de rooiers, allemaal zesrijïge systemen. Opvallend was daarbij wel dat er geen machines uit Frankrijk waren te zien. Na een korte presentatie van de machines, met speciale aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen, mochten de machines hun kunnen presenteren, ieder op een perceel van ruim 2 ha.

Geen organisatorische problemen
Dat het transport soms even haperde, gaf de bezoekers de gelegenheid de machines van dichtbij te bekijken en vragen te stellen. Juist daardoor kreeg je als bezoeker een goede mix van techniek en praktijk. Toch hadden alle machines het hun toegewezen perceel in ruim anderhalf uur gerooid, zonder organisatorische problemen.

Laders
Veel belangstelling trokken ook de drie grote laders, die de tot 10 m brede hopen op de kopakker op de wagen brachten. Of dat ook in ons land de toekomst wordt is nog onduidelijk. Vast staat, dat je over ruimte moet kunnen beschikken.

Gerelateerde artikelen