Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

Spuitresultaat bekijken met UV-licht

Om het effect van een bespuiting tegen ziektes in beeld te krijgen, ontwikkelde en maakte gewasbeschermingsbedrijf Profytodsd uit Emmeloord een black box. Door fluoriserende poeder toe te voegen aan de spuitvloeistof, fluoriseert de spuitvloeistof onder UV-lampen. Dat beeld legt Profyto vast met een camera.

Om het effect van een bespuiting tegen ziektes in beeld te krijgen, ontwikkelde en maakte gewasbeschermingsbedrijf Profytodsd uit Emmeloord een black box. Door fluoriserende poeder toe te voegen aan de spuitvloeistof, fluoriseert de vloeistof onder een UV-lamp. Dat beeld legt Profyto vast met een camera.

Tijdens de bespuiting plukt de teeltbegeleider van Profyto een aantal planten. Daarvan worden selectief een aantal bladeren gehaald. Eén uit de top, één onderaan en één halverwege. Profyto legt de bladeren één voor één in de black box. In die box zitten twee UV-lampen. Onder die lampen licht het spuitmiddel op door het fluoriserende poeder. Een digitaal fototoestel legt het beeld vast. De foto’s verhuizen naar een harde schijf en kunnen dus bewaard en bekeken worden.

Mobiel

De black box staat in een bus. Voor de stroomvoorziening heeft Profyto een aggregaat. Nog tijdens de bespuiting kan Profyto dus de resultaten vastleggen. Het effect van bijvoorbeeld uitvloeiers, doppen, druk en windsnelheid is dus direct te zien.

Resultaten

De leliebladeren op de twee onderstaande foto’s zijn bespoten met 250 liter spuitmiddel per hectare. De rijsnelheid was 7 kilometer per uur, de druk 2,6 bar. De spuit was voorzien van Teejet TT03-doppen.

Het blad op de bovenstaande foto komt uit de top van een lelie en is bespoten zonder luchtondersteuning.

Dit blad komt ook uit de top van een lelie en is bespoten met luchtondersteuning. De windsnelheid van de luchtondersteuning was 7,3 meter per seconde.

Het effect van een uitvloeier is goed zichtbaar op de foto’s. Deze bespuiting vondt plaats met 7 kilometer per uur, 250 liter, 2,6 bar en een windsnelheid van 7,6 meter per seconde. In dit geval werden Agrotop Airmix03-doppen ingezet.

De black box is een afsluitbare kist met twee UV-lampen en een statief voor de camera.