Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Grondbewerking

Demonstratie NKG: rotorkopeg krijgt grasklaver er onder

Mechanisch aangedreven werktuigen, en dan met name een rotorkopeg met stekende messen, maakt een moeilijke groenbemester zoals een grasklaver-mengsel, het beste los. Dat is de belangrijkste uitkomst van een demonstratie niet kerende grondbewerking (NKG) donderdag in het Zeeuwse Anna Jacobapolder.

Mechanisch aangedreven werktuigen, en dan met name een rotorkopeg met stekende messen, zijn het beste geschikt om een moeilijke groenbemester zoals een zode van gras en klaver, te vernietigen. Dat is de belangrijkste uitkomst van een demonstratie niet kerende grondbewerking (NKG) donderdag in het Zeeuwse Anna Jacobapolder.

De rotorkopeg, een Lemken Zirkon 8, maakte de zode van gras en klaver tot een diepte van ongeveer 5 centimeter voldoende los en legde de wortels bloot zodat ze sneller uitdrogen. Vooral als de tanden van deze machine stekend draaien, bleek het resultaat goed. Hoewel een enkele plant nog vast stond in de ondergrond maakte de machine de zode vierkant los. Door de draairichting van de tanden om te draaien waardoor ze slepend staan, neemt het resultaat af. Meer planten blijven vast staan.

Moeite

De rotorkopeg nam het op tegen de FTM van VSS, de RK van VSS, de Treffler TG500 en de Vaderstad TopDown 300. Al deze niet aangedreven werktuigen hadden moeite om de zode in een werkgang egaal los te snijden en vervolgens klein te maken.