Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

Kabinet stemt in met T-rijbewijs

Het T-rijbewijs voor trekkers en andere motorvoertuigen met beperkte snelheid komt er. Het kabinet heeft daar mee ingestemd. Je mag straks dus alleen nog de openbare weg op als je een T-rijbewijs hebt.

Het T-rijbewijs voor trekkers en andere motorvoertuigen met beperkte snelheid komt er. Het kabinet heeft daar mee ingestemd. Vanaf 2015 mag je dus alleen nog de openbare weg op als je zo’n T-rijbewijs hebt.

Het T-rijbewijs is te behalen vanaf 16 jaar. Het T-rijbewijs geeft aan dat iemand beschikt over de daarvoor benodigde kennis, rijvaardigheid en rijgeschiktheid om met een trekker aan het verkeer deel te nemen, zo laat het kabinet weten. Voor het besturen van een trekker in het land heb je het rijbewijs niet nodig.

10 jaar tijd

Met de invoering van het T-rijbewijs vervalt het certificaat van vakbekwaamheid, beter bekend als het ’trekkerrijbewijs jeugdigen’. Wie zo’n trekkerrijbewijs heeft, heeft na de invoering van het nieuwe T-rijbewijs een jaar lang de tijd om het om te wisselen voor een T-rijbewijs. Mensen die op het moment van  invoering een B-rijbewijs hebben, kunnen nog tien jaar het T-rijbewijs krijgen zonder dat ze aanvullend examen hoeven te doen. Voor het besturen van bijvoorbeeld straatveeg- en maaimachines, is geen T-rijbewijs nodig.

2015

Het wetsvoorstel gaat nu voor advies naar de Raad van State. Het kabinet streeft er naar de wet op 1 januari 2015 in te laten gaan.

Gerelateerde artikelen