Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

Axial-Flow klaar voor Europa

De Case-combine, bekend vanwege het ontbreken van schudders, moet ook in West-Europa meer voet aan wal gaan zetten. Dus heeft Case IH de Axial-Flow flink onder handen genomen.

Case flow 02De Case-combine, bekend vanwege het ontbreken van schudders, moet ook in West-Europa voet aan wal krijgen. Dus heeft Case IH de Axial-Flow flink onder handen genomen. De zogenaamde ‘graanpan’ werd aangepast zodat de hoge opbrengsten in West-Europa geen drempel meer vormen voor de maaidorser. De machine voldoet nu bovendien aan de stage 3b emissie-eisen, er moet AdBlue getankt worden.

De Axial-Flow, de combine die enkel dorst met een dorsrotor, was er al met een smallere tube om het stro niet overmatig te beschadigen. De brede en smalle tube waren uitwisselbaar. Ook bij de nieuwe Axial-Flow is dat het geval.

Op de Sima-vakbeurs in Parijs introduceerde Case een nieuwe cabine voor de combines, die cabine zie je, met alweer een paar kleine aanpassingen, terug op de nieuwe Axial-Flow. Die aanpassingen omvatten onder andere de aansturing voor de strohakselaar. Eén van de aanpassingen voor de Europese markt, behelst namelijk de strohakselaar. Amerikanen zijn namelijk minder gewend met kopakkers te werken. Voor de Europese markt kan de Axial-Flow het gehakselde stro in één richting lossen. Met elektrisch cilinders stuur je het gehakselde materiaal. Vanuit de cabine kies je ook of je het stro wel of niet op een zwad legt en de draaisnelheid van de hakselaar.

Grotere ventilator

Om de hogere graanopbrengsten aan te kunnen, is ook in het hart van de combine één en ander verandert. De combine beschikt over een grotere ventilator en ook de graanvijzel en graanelevator hebben meer capaciteit. Ook de graanpan, daar valt het graan op, direct na het dorsen, is op de tekentafel geweest om met hogere opbrengsten uit de voeten te kunnen.

Om het brandstofverbruik op de openbare weg in de perken te houden, bedacht Case IH de ‘road-mode’. Met een druk op de knop komt het motortoerental niet boven het optimum voor wegtransport.

12 meter maaibord

Tot slot komt Case met een 12,2 meter breed maaibord. De effectieve maaibreedte van het 3050-bord is 12 meter. De maximale maaihoogte is 57 centimeter. Vier sensoren in het bord, zorgen voor een constante maaihoogte. Met een aantal parameters die de combine vaststelt, kan de machine zelf de rijsnelheid bepalen, afhankelijk van de ingegeven dorsstrategie.