Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

Kuhn bouwt hd-pers met dubbele plunjer

Landbouwmachinefabrikant Kuhn heeft een nieuwe pers gebouwd die pakken meer stro in een pak perst dan voorheen het geval was. In vergelijking met de standaard LSB1290 gaat er in een baal die de LSB1290iD pers 25 procent meer stro. Dat is handig tijdens het transport.

Er kan immers meer stro op een vrachtwagen.

Kuhn bereikt dat door gebruik te maken van TwinPact. Een dubbele plunjer. Die plunjer duwt eerst het onderste deel van de baal aan, daarna volgt het tweede deel van de plunjer die het bovenste deel aandrukt. Daardoor is het stro in de baal met hetzelfde vermogen en dezelfde aandrijflijn als voorheen toch beter te verdichten. Het stro slaat door de grote druk ‘dood’ waardoor de veerkracht is verdwenen. Er zou daardoor minder druk op de touwen staan, zodat de knopen niet los springen.

Niet voor Nederland

De nieuwe pers wordt in de Nederlandse Kuhn-fabriek in Geldrop gebouwd, maar is onder Nederlandse omstandigheden slecht bruikbaar. Het Nederlandse stro heeft in vergelijking tot Duits stro een hogere vochtigheid, waardoor bij de hoge persdruk plakken in de baal ontstaan. De machine kost 180.000 euro.

 

Gerelateerde artikelen