Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

‘Onder goede omstandigheden is kunstmest lang te bewaren’

Kunstmest is gemakkelijk twee jaar houdbaar. Tenminste, als je het niet te warm en droog op slaat. Dat vertelde Arjan Wierenga tijdens de Studiedag Kunstmest die LandbouwMechanisatie dinsdag organiseerde.

Door kunstmest op een verharde ondergrond en binnen, droog op te slaan is een korrelmeststof prima voor lange termijn te bewaren. Zijn de temperatuurschommelingen echter groot, dan zullen de korrels verpulveren, gaf Arjan Wierenga aan. Wierenga is bij Kverneland verantwoordelijk voor de strooiertests in de strooierhal op het terrein van de fabriek in Nieuw-Vennep. Verpulverde korrels zijn slecht te strooien. De verdeling is niet goed meer.

Het is ook raadzaam om te voorkomen dat er water op bigbags of zakken kunstmest blijft staan. Dat water kan onder fel zonlicht als een prisma werken waardoor de kunstmest kan ontbranden.

Tijdens de studiedag kwam zowel de kunstmestkwaliteit, het instellen van de strooier als het gebruik van vloeibare kunstmest en taakkaarten aan bod. De deelnemers bezochten ook de strooierhal waar van verschillende kunstmestsoorten een strooibeeld werd gemaakt.