Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

VIDEO: Getrokken spuitmachines op de hobbelbaan

Tijdens de DLG-Feldtage, die half juni in het Duitse Bernburg-Strenzfeld werd georganiseerd, zijn spuitmachinedemonstraties vaste prik. Ook dit jaar gingen getrokken en zelfrijdende veldspuiten over de hobbelbaan.

Voor de bezoekers van deze demonstratie is dat het moment om nieuwe techniek in actie te zien. Immers, de fabrikant die de spuitboom op de hobbelbaan stabiel houdt, zal ook op de meeste akkerbouwbedrijven goed presteren.

De organisatie van de DLG-Feldtage gaf de chauffeurs van de combinaties opdracht om met 8 km/h over de hobbelbaan te rijden. Dat maakt een goede vergelijking in spuitboombewegingen mogelijk. Niet iedereen hield zich aan die rijsnelheid. Hij varieerde van 5 tot 8 km/h. En hoe lager de rijsnelheid, hoe stabieler de boom blijft.

LandbouwMechanisatie maakte een wellicht wat lange en op het eerste gezicht saaie compilatie van de verrichtingen van alle elf getrokken spuitmachines, waarbij met name de horizontale bewegingen in beeld zijn gebracht. En verschillen zijn er wel degelijk. Kijk en oordeel zelf.