Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Bewaring

Aardappeldemodag: veilig en gebruiksvriendelijker gasapparaat

Frans Veugen bedrijfshygiëne uit Nederweert heeft een elektrisch vernevelapparaat ontwikkeld voor de toepassing van kiemremmingsmiddelen in aardappelen. Het prototype van de SynoFog was te zien op de Aardappeldemodagen in Westmaas.

Frans Veugen bedrijfshygiëne uit Nederweert heeft een elektrisch vernevelapparaat ontwikkeld voor de toepassing van kiemremmingsmiddelen in consumptieaardappelen. Het prototype van de SynoFog was te zien op de Aardappeldemodag in Westmaas.

De SynoFog is vooral gebruiksvriendelijker dan de traditionele vernevelaars, die in de praktijk nogal storingsgevoelig zijn. Met de SynoFog is het een kwestie van aanzuigslangen in een jerrycan, een druk op de knop en gassen maar. Bovendien is er minder brandgevaar, doordat er voor het vernevelen geen open vlam wordt gebruikt. Het prototype kan alle gangbare groeiremmers vernevelen.

Capaciteit

Tegenover deze voordelen staan wel een aantal nadelen. Zo is de vernevelcapaciteit met een liter of 4 per uur beperkt. Een openvlamvernevelaar kan circa 20 liter groeiremmer per uur vernevelen. Daarnaast is de SynoFog nogal aan de prijs: tussen de 3.500 tot 4.000 euro. Een openvlamvernevelaar kost tussen de 1.300 en 1.400 euro.

Het prototype kampt daarnaast nog met een aantal kinderziekten, bekent een zegsman van het bedrijf. Zo slaat een aantal middelen neer, waardoor verstoppingen in de leidingen ontstaan. Als deze problemen zijn opgelost, komt het apparaat op de markt.

Gerelateerde artikelen