Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Algemeen

Goedkope diesel? Forget it!

In de landbouw houden we van lage brandstofprijzen. Echter, wie nu zegt dat de brandstofprijzen laag zijn heeft last van een korte termijn geheugen. De huidige prijs van 75 dollar per vat is nog altijd fors in vergelijking met amper 10 jaar geleden.

Daarvoor bleef de olieprijs meestal onder de 25 dollar. Reken niet op een structurele daling van de brandstofprijzen. Een nieuwe explosie van de prijzen op korte termijn is zeer reëel.

In de landbouw worden gigantische hoeveelheden brandstof gebruikt. Dit gebruik en deze afhankelijkheid is – gek genoeg – eigenlijk zelden punt van discussie. Wat cijfers: voor het voeden van 1 mens in de westerse wereld is jaarlijks het equivalent van 1.500 liter olie nodig. Hiervan is bijna 500 liter nodig voor de productie van kunstmest en ongeveer 300 liter voor landbouwmechanisatie. Om 100 calorieën energie in maïskorrels te produceren verbruiken we 70 calorieën uit fossiele energie. Afhankelijk? Het is eigenlijk meer een verslaving.

Veel beschreven is het moment van ‘piekolie’. Dit is het moment waarop de productie niet meer kan groeien en de vraag groter wordt dan de productie. Het is niet de vraag óf dit moment er komt. Het is een simpel feit dat dit onvermijdelijk is. Olievelden raken nu eenmaal uitgeput. Dit moment werd waarschijnlijk al bereikt in 2005. Sinds 2005 is de productie van ruwe olie namelijk niet meer gestegen. Experts voorspellen dat vanaf 2015 de productie van ruwe olie serieus zal gaan dalen. Omdat economie en energie zeer nauw samenhangen is een aanhoudende economische crisis wellicht het eerste teken dat er sprake was van piekolie. Het was misschien ook geen toeval dat de piekprijs tot 140 dollar per vat samenviel met de uitbreken van de mondiale economische crisis in 2007. Schaliegas stelt de problemen hooguit een beetje uit.

Uiteindelijk is een enorme transitie nodig om minder afhankelijk te worden van energie. En dat gaat vooral over mondiale voedselpatronen, armoede en globalisering. Hoort dit onderwerp dan wel thuis in een blog over landbouwmechanisatie? Ja, want ook in de landbouwmechanisatie zal een transitie uiteindelijk nodig zijn. Minder energie gebruiken is een kwestie van systeemveranderingen. Weglaten wat niet perse nodig is. Daar zal een fabrikant wel minder snel mee komen. Het zijn vooral keuzes van de boer zelf: minder bewerken, lichtere trekkers, directzaai, lichtere machines enzovoort.

Meer lezen? Lees het nog altijd actuele rapport van Hirsch, geschreven voor de Amerikaanse overheid.

Gerelateerde artikelen