Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

Tweede Kamer praat over kentekening en snelheidsbeperking voor trekkers

De Tweede Kamer gaat in het algemeen overleg Wegverkeer en Verkeersveiligheid op 12 februari praten over kentekening en snelheidsbeperkingen voor landbouwtrekkers. Dat meldt Fedecom.

Aanleiding voor het overleg is de brief van de minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen van 8 oktober. In de brief heeft zij de belangrijkste voor- en nadelen van de kentekenplicht naast elkaar gezet. In een voorgenomen besluit schrijft ze dat alle landbouwtrekkers, ongeacht het gebruik, waarmee de eigenaar op de openbare weg wil rijden, moeten worden voorzien van een kenteken, te beginnen met nieuwe voertuigen en voertuigen waarmee harder dan 25 km/u kan worden gereden. Volgens de minister is geen kenteken nodig voor voertuigen die uitgezonderd zijn van het T-rijbewijs. Dat zijn voertuigen die smaller zijn dan 130 cm en bestemd zijn voor onder meer maaien, vegen en onkruid bestrijden. Daarbij horen ook voertuigen die niet zelfstandig op de openbare weg rijden, maar door de aard van het voertuig gebruikt worden voor het werken op afgezette weggedeelten.

Snelheidsbeperking

De mogelijkheid van een verhoging van de maximale snelheid naar 40 km/u op korte termijn koppelt Schultz van Haegen, op basis van de mening van provincies, gemeenten en waterschappen, voorwaardelijk aan het invoeren van de kentekenplicht. De verhoging van de maximum snelheid zal ze pas mogelijk maken zodra het kenteken is ingevoerd.

Naar verwachting volgt de Tweede Kamer de minister in de door haar beschreven route. Dat wordt wellicht duidelijk na 12 februari.

Gerelateerde artikelen