Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

Agritechnica 2015: Amity-bietenoverlaadwagen moet Europa veroveren

De fabrikant van werktuigen voor de suikerbietenteelt, Amity Technology uit Fargo (VS), probeert voet aan de grond in Europa te krijgen. Op Agritechnica toont de fabrikant een 35 tons overlaadwagen op rupsen die de Europese bietenrooiers aan het rooien moet houden.

De fabrikant van werktuigen voor de suikerbietenteelt, Amity Technology uit Fargo (VS), probeert voet aan de grond in Europa te krijgen. Op Agritechnica toont de fabrikant een 35 tons overlaadwagen op rupsen die de Europese bietenrooiers aan het rooien moet houden.

De getrokken overlaadwagen heeft een inhoud van 48 kuub, goed voor 35 ton bieten. Lossen gaat vlotjes: in dik een minuut is een volle wagen weer leeg. Het bedrijf denkt vooral in Oost-Europa overlaadwagens te kunnen afzetten. Maar ook vanuit Nederland zou belangstelling zijn voor de Amity-overlaadwagen. De wagens stellen de rooier in staat om continu door te rooien.

Rupsen

Om de kwetsbare bodem te ontzien is de machine voorzien van rupsen van niet-aangedreven Camoplast-rupsen. Daarmee kun je op de weg en snelheid bereiken van 24 km/h. Je kunt de overlaadwagen op verzoek links- of rechtslossend bestellen. De overlaadwagen vraagt een vermogen van 220 kW (300 pk), als het terrein tenminste niet al te heuvelachtig is.

Amity Technology maakt ook getrokken ontbladeraars en bietenrooiers. Het bedrijf heeft geen plannen om met die machines naar Europa te komen. De machines die niet opvouwbaar zijn, zijn te breed voor het transport over de Europese wegen.