Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

Agritechnica 2015: voorlangsrooier van Dewulf

De Belgische aardappelrooimachinefabrikant Dewulf heeft voor zijn vierrijige Kwatro-rooimachine stalen sloffen ontwikkeld waarmee je dwars op de ruggen kunt rooien. De vondst is een uitkomst voor telers die geen kopakkers meer poten.

De Belgische aardappelrooimachinefabrikant Dewulf heeft voor zijn vierrijige Kwatro-rooimachine stalen sloffen ontwikkeld waarmee je dwars op de ruggen kunt rooien. De vondst is een uitkomst voor telers die geen kopakkers meer poten.

Veel telers poten geen aardappelen meer op de kopakker, maar telen de normale ruggen het liefst zo dicht mogelijk op de sloot. Maar dan heb je vaak net wat te weinig ruimte om de vierrijige Kwatro-rooimachine te keren. In de praktijk wordt dat opgelost door een gang te rooien dwars op de ruggen, met flinke verliezen tot gevolg.

Sloffen

De voorlangsrooi-elementen bieden de oplossing. De sloffen hangen aan de loofklapper en duwen de oorspronkelijke ruggen uit elkaar en vormen nieuwe ruggen die vervolgens meteen worden gerooid. De sloffen zijn met drie bouten aan de loofklapper bevestigd. Dewulf broedt nog op een eenvoudiger montagetechniek.

Een medewerker van Dewulf erkent dat de sloffen niet alle aardappelverlies wegnemen. Maar het is in elk geval minder groot dan wanneer je zonder sloffen dwars op de rijrichting rooit.