Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Bewaring

Agritechnica 2015: Zilveren medaille voor eenvoudige vondst

Mooij Agro heeft op Agritechnica een zilveren medaille in de wacht gesleept met Every-Air; stroken zeil die de luchtverdeling in een kistenbewaring met blaasventilatie enorm verbeteren.

De luchtverdeling in een kistenbewaring is niet optimaal. In een bewaring met zuigventilatie krijgen de kisten het dichtst bij de afzuigventilatie de meeste lucht, de kisten die het verst van de ventilator verwijderd zijn, krijgen het minst lucht.

Bij blaasventilatie daarentegen zijn het vooral de kisten op tweederde van de rij die (te) veel lucht krijgen. De kisten die het dichtst bij de ventilatie zitten, krijgen bij blaasventilatie juist (te) weinig lucht.

Stroken zeil

Mooij Agro heeft nu een oplossing gevonden om de luchtverdeling bij blaasventilatie flink te verbeteren. Every Air zijn stroken zeil die in het blaaskanaal tussen de kisten worden gehangen die de luchtstroom onderbreken. Het gevolg daarvan is dat de luchtverdeling over de hele rij kisten verbetert.

De stroken moeten op een derde van de lengte van het blaaskanaal worden gehangen. Per blaaskanaal kost Every-Air 300 tot 350 euro. In een kistenbewaring met zuigventilatie hebben de stroken geen effect.