Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

Onkruidknipper en spuiten nieuw op MIA/Vamil-lijst 2016

Begin dit jaar publiceerde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een nieuwe lijst met apparatuur die beschikbaar komt voor de MIA/Vamil regeling. Nieuw op de lijst zijn de spuitmachines met driftbeperkende systemen, een injectiespuit en de onkruidknipper.

Begin dit jaar publiceerde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een nieuwe lijst met apparatuur die in aanmerking komt voor de MIA/Vamil regeling. Nieuw op de lijst zijn de spuitmachines met driftbeperkende systemen, injectiespuiten en de onkruidknipper.

De machines moeten wel aan een paar regels voldoen. Zo kun je 13,5 procent van het aanschafbedrag van een spuitmachine met driftbeperkend systeem van de winst aftrekken als het systeem de drift met ten minste 90 procent terugdringt ten opzichte van een spuitmachine zonder driftbeperkende voorzieningen. Denk daarbij aan een sleepdoeksysteem, luchtondersteuning en driftreducerende doppen.

Minder restvloeistof

En dan wil het ministerie van Infrastructuur en Milieu ook het verminderen of voorkomen van restvloeistof tijdens het spuiten van gewasbeschermingsmiddelen of vloeibare meststoffen stimuleren. Koop je een machine die het ontstaan van een restvloeistof in de spuittank voorkomt of minstens voor de helft terugdringt, dan mag je die machine versnelt afschrijven. Dat resultaat haal je bijvoorbeeld door volledig gescheiden vloeistofsystemen voor schoon water en spuitvloeistof, of door een systeem waarbij de gewasbeschermingsmiddelen op het laatste moment voor het spuiten op het gewas in de spuitleiding vermengd wordt, te gebruiken. Dat laatste kan met een gescheiden schoonwater- en spuitvloeistofcircuit of met een spuitmachine die het middel selectief doseert. Koop je zo’n machine dan kun je 27 procent van de winst aftrekken en de 75 procent van het aankoopbedrag versneld afschrijven.

Onkruidknipper

Als laatste voegt de Rijksdienst de onkruidknipper, de Combcut of een machine die daar op lijkt, aan het rijtje toe. Van het aankoopbedrag mag je 13,5 procent van de winst aftrekken en 75 procent versneld afschrijven. Deze mechanische onkruidknipper moet de onkruiddruk verminderen met kam- en kniptechniek waarbij hij de dikkere stengels van het onkruid doorsnijdt maar het geteelde gewas niet beschadigt. De machine moet voorzien zijn van een vingerbalk, messen en een bezem.

En verder

Daarnaast staan voor de akkerbouw nog steeds en onder meer de spuitmachine met gps, spuitcomputer en drift-reducerend systeem op de lijst, net als apparatuur voor het plaatsspecifiek verzorgen van gewassen, plant- en gewassensoren, gps-systemen, biologische waterzuivering en een rijbemester.

– Bericht is aangepast. In de eerste versie werd vermeld dat 75 procent van het aankoopbedrag van een spuitmachine versneld afgeschreven konden worden. Verder zijn de exacte MIA en Vamil percentages toegevoegd.