Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Algemeen

Tweede Kamer buigt zich over kentekening landbouwvoertuigen

Het wetsvoorstel voor kentekening van (land)bouwvoertuigen is voor behandeling naar de Tweede Kamer gestuurd. Dat meldt Cumela Nederland. Het is de bedoeling om vanaf 1 januari 2017 de kentekenplicht in te voeren. Eigenaren van bestaande landbouwvoertuigen moeten voor 1 april 2018 een kenteken hebben aangevraagd.

Het wetsvoorstel voor kentekening van (land)bouwvoertuigen is voor behandeling naar de Tweede Kamer gestuurd. Dat meldt Cumela Nederland. Het is de bedoeling om vanaf 1 januari 2017 de kentekenplicht in te voeren. Eigenaren van bestaande landbouwvoertuigen moeten voor 1 april 2018 een kenteken hebben aangevraagd.

De kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen wordt, zo meldt Cumela, ingevoerd in het belang van de verkeersveiligheid, handhaafbaarheid en gelijke concurrentieverhoudingen tussen transportsector en de bouw- en infrasector. Kentekening is verder een voorwaarde om de maximumsnelheid voor (land)bouwvoertuigen naar 40 km/h te kunnen verhogen. Kentekening is ook nodig vanwege de invoering van APK-plicht voor landbouwtrekkers, die harder kunnen rijden dan 40 km/h. Deze APK-plicht is een gevolg van de nieuwe Europese APK-richtlijn 2014/45 die vanaf 20 mei 2018 van kracht zal zijn.

Kenteken bij aflevering

Nieuwe (land)bouwvoertuigen worden vanaf 1 januari 2017 bij aflevering door de dealer van een kenteken voorzien. Het doel is dat alle (land)bouwvoertuigen die op de openbare weg rijden, uiterlijk 20 mei 2018 een kenteken hebben. Voor bestaande (land)bouwvoertuigen kan de eigenaar tussen 1 februari 2017 en 1 april 2018 bij de RDW een kentekenbewijs aanvragen.

De aanvraag en tenaamstelling van het kentekenbewijs bij de RDW kost 18 euro per voertuig, de kentekenplaat 12 euro en een eventueel benodigde kentekenplaathouder voor aanhangwagens ongeveer 5 euro. In totaal zijn de kosten dus ongeveer 35 euro per voertuig. Het is volgens Cumela zaak om alle (land)bouwvoertuigen tijdens de zogenoemde conversieperiode te kentekenen. Bestaande voertuigen die na 20 mei 2018 van een kenteken moeten worden voorzien, moeten altijd worden gekeurd door de RDW.