Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

85,6 hectare bietenrooien in 24 uur

Bietenrooierfabrikant Holmer maakte vorig jaar indruk door met een twaalfrijige T4-30 in 24 uur bijna 86 hectare bieten te rooien. DLZ Agrarmagazin bekeek de rooier eens van dichtbij. Dat deed het Duitse vakblad bij loonwerker Heinz Liebenau uit de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Hij rooide afgelopen seizoen een slordige 600 hectare bieten met een twaalf­rijder voorop een vierwielige Terra Dos T4-30.

Bij de Easy-Lift-techniek die Holmer ook toepast op de zes-, acht- en negenrijer wordt elke rooischaar individueel aangedreven en berekent de boordcomputer voor elke rij afzonderlijk de rooidiepte. Het resultaat is goed te zien bij spuitsporen, aldus de auteurs van DLZ Agrarmagazin. Na de scharen komen de bieten terecht op een bed van zeven axiaalrollen die de bieten naar een 90 cm brede zeefband onder de cabine door leiden. Daarna komen de bieten via een aantal reinigingszonnen en een 1 meter brede elevator in de 30 kuubs bunker terecht.

Op de vooras zijn IF800/70R38-banden gemonteerd. Met een twaalfrijer voorop adviseert Holmer een bandenspanning van 1,8 bar. Achterop is er nu nog de keuze tussen­ de 1050/50R32 of een 1,25 meter brede variant. Komend seizoen kan Holmer de T4-30 op de achteras ook ultraflexbanden monteren: IF1000/55R32. Bij die band kan de spanning omlaag naar 1,6 bar. Het is een geluk voor de telers dat de grond door de hondengang nergens­ twee keer wordt bereden.

Gerelateerde artikelen