Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Grondbewerking

Snel groenbemester klein met Hektor Gigant

Importeursbedrijf Heerema Agri-Service in De Groeve (Gr) gaat de Hektor Gigant-machines in Nederland importeren. Met de machine kun je snel groenbemesters klein krijgen.

Importeursbedrijf Heerema Agri-Service in De Groeve (Gr) gaat de Hektor Gigant-machines in Nederland importeren. Met de machine kun je snel groenbemesters klein krijgen.

De Hektor Gigant is een machine van de Noord-Duitse fabrikant IAT, die de machine ontwikkelde om de maisstengelboorder aan te pakken. In Nederland is deze kever nog niet zo’n groot probleem, maar in grote delen van Duitsland worden behoorlijk wat maïspercelen er door aangetast. Crux is om na de maisoogst de stoppelresten zo intensief mogelijk te bewerken.

Een werktuig dat de maisstoppel snel klein kan krijgen, doet het ook goed om een groenbemester klein te krijgen, zo blijkt in de praktijk. De machine telt een aantal kooirollen en smallere rollen met diagonale messen die de stoppel in no-time kortwieken, waarna je het perceel zonder stropen kunt ploegen.

Klepelmaaier

Tot dusver gebruiken telers en loonwerkers vaak klepelmaaiers om de hooggroeiende groenbemesters te kortwieken. De snelheid van de klepelmaaier is echter beperkt, terwijl je met de Hektor Gigant niet gauw te snel rijdt. De fabrikant adviseert een rijsnelheid van 15 tot 25 km/h. Voorwaarde is dan wel dat er een flinke trekker voor staat.

De Hektor Gigant is er in de hef als een 3 meter brede machine, maar er zijn ook getrokken varianten met werkbreedten van 4, 5 en 6 meter.

Gerelateerde artikelen