Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Drones

Landbouwsensoren voor eenvoudige drones in opmars

Heb je zelf een quadcopter? Dan levert de camera onder de drone weliswaar leuke plaatjes en video op van de boerderij, de werkzaamheden en de percelen, maar daar kun je niet echt veel mee in de bedrijfsvoering. Daar komt nu verandering in. Zowel Sentera als Parrot komen met universele camera’s die het perceel en de gewassen goed in beeld brengen.

Het Franse Parrot, bekend als fabrikant van quadcopters, stelde begin februari de Sequoia voor tijdens de elektronicabeurs CES in Las Vegas. Deze kleine camera is op iedere drone van elk merk te monteren. Ook op consumentendrones. En dat kan zowel een fixedwing als een multicopter zijn. Het apparaat beschikt over een multispectrale sensor met vijf camera’s. Een standaard 16 megapixel camera en afzonderlijke camera’s voor vier soorten licht (groen, rood, red-edge, nir). Deze sensor heeft de grootte van een GoPro en past dus op de plek van de gangbare camera. De sensor weegt 80 gram, heeft 64 gigabyte aan geheugen en een wifi-module.

Software van derden

Daarnaast is er een 80 gram zonlicht sensor die je bovenop de drone plakt. De sensor corrigeert daardoor automatisch de multispectrale sensor onder de drone aan de hand van het beschikbare zonlicht. In deze sensor is ook een gps module en verschillende bewegingssensoren gemonteerd. Dat moet er voor zorgen dat de positie van de drone exact wordt vastgelegd. Iets wat zeker bij een eenvoudige quadcopter noodzakelijk is. In deze module kun je ook een sd-kaart steken. Om de gegevens die de camera’s opleveren te interpreteren werkt Parrot samen met agrarische softwareontwikkelaars MicaSense, Sensefly en Airinov. Samen kosten de modules 3.500 dollar, iets meer dan 3.000 euro.

Voor DJI

Sentera, een bedrijf uit het Amerikaanse Minneapolis, bouwt al geruime tijd sensoren, bouwt een eigen fixed wing drone en verkoopt drones van andere fabrikanten. Van DJI bijvoorbeeld. Speciaal voor de Phantom en Inspire consumenten-quadcopters ontwikkelde Sentera een camera waarmee je nabij-infrarood opnamen kunt maken om daar uiteindelijk NDVI-kaarten uit te genereren. De camera kan opnamen van 10 megapixel maken. De sensor vervangt de standaard camera niet. Die blijft gewoon onder de drone hangen. De Sentera camera wordt aan de drone gemonteerd, zodat hij recht naar beneden kijkt. Deze camera kost 2.599 dollar, zo’n 2.300 euro.
Senterra monteert een vaste NIR camera aan een DJI Inspire multicopter.