Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Opslaan

Oogsttechniek

Drie reinigingsopties op Agrifac-bietenrooier

De Nederlandse fabrikant Agrifac introduceert volgend seizoen op zijn bietenrooiers drie reinigingscategorieën: SoftCarePlus voor de bietenoogst op lichte grond, RegularCarePlus voor middelzware grond en ForteCarePlus voor de oogst op zware kleverige grond.

De hoeveelheid reinigingszonnen en de diameter ervan blijven bij alle reinigingscategorieën gelijk. Maar de spijlen van de zonnen van de SoftCarePlus zitten dichter op elkaar en hetzelfde geldt voor de spijlen van de rekken rondom de reinigingszonnen. Gevolg is dat de bieten minder intensief gereinigd worden en dat het bietverlies beperkt blijft.

Meer ruimte

Bij het andere uiterste, de ForteCarePlus, zit er juist beduidend meer ruimte tussen de spijlen van de reinigingszonnen en de rekken. Daardoor worden de bieten intensiever gereinigd.

Bovendien is de rooier met het ForteCarePlus-reinigingscategorie uitgerust met een waterinstallatie en een flink aantal spuitdoppen die de rooischaren, de rekken, reinigingszonnen en ringelevator nat houden, waardoor de grond er niet of minder makkelijk aan blijft kleven. En blijven de rekken en zonnen schoon, dan kunnen ze ook de bieten maximaal blijven reinigen.

De watertank naast de cabine heeft een inhoud van 800 liter. Volgens een zegsman van Agrifac zul je afhankelijk van de omstandigheden een of een paar keer dag de tank moeten bijvullen. “Het water zorgt ervoor dat de grond niet aan de machine blijft kleven. Als het tegen de avond wat vochtiger wordt door de dauw, hoef je de zonnen niet meer nat te maken, terwijl dat overdag als het steeds droger wordt wel nodig is.”

Verder zijn de schrapers op de reinigingszonnen bij de ForteCarePlus-variant extra gehard, waardoor zij het onder zware omstandigheden langer volhouden. Tot slot zijn de rooi- en reinigingszonnen uitgevoerd met veertanden voor extra reiniging.

Axiaalrollenbed

De keuze voor een reinigingscategorie staat los van de optie om een axiaalrollenbed te monteren. “Dat is nog steeds mogelijk. Maar veel loonwerkers kiezen daar toch niet meer voor. Het onderhoud is aanzienlijk en de investering wordt vaak niet goedgemaakt door een hogere hectareprijs.”