Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

Smallere rijafstand loont in suikerbieten

Smallere rijafstanden in suikerbieten leiden tot hogere wortelopbrengsten. Zaaien in een driehoeksverband heeft op een rijafstand van 30 cm echter geen effect.

Smallere rijafstanden in suikerbieten leiden tot hogere wortelopbrengsten. Zaaien in een driehoeksverband heeft op een rijafstand van 30 centimeter echter geen effect.

Suikerbieten worden in Duitsland al sinds jaar en dag op een rijafstand van 45 of 50 cm gezaaid, omdat het product op die rijafstand nu eenmaal goed mechanisch is te oogsten. Maar het levert niet de hoogste opbrengst op, blijkt uit een artikel in DLZ Agrarmagazin. Het Duitse vakblad beschrijft een aantal onderzoeken in Duitsland en Denemarken die de afgelopen jaren zijn gehouden met kleinere rijafstanden en een grotere afstand tussen de planten in de rij.

Hogere wortelopbrengst

En uit die proeven blijkt dat een kleinere rij­afstand van 30 cm leidt tot een 5 tot 10 procent hogere wortelopbrengst ten opzichte van een rijafstand van 45 cm. De plus wordt vooral gerealiseerd door een hogere wortelopbrengst – het suikergehalte en het gehalte aan amino­stikstof veranderden nagenoeg niet. Volgens de onderzoekers is de hogere wortel­opbrengst vooral een gevolg van het feit dat de planten vroeger in het seizoen het land dicht hebben. Daardoor kunnen ze meer licht, vocht en voedingsstoffen opnemen. Een extra voordeel is dat een vol gewas het onkruid beter onderdrukt.

Tegen de verwachting van de onderzoekers in, leidt het zaaien in driehoeksverband – waarbij elke plant de maximale hoeveelheid groeiruimte krijgt – niet tot nóg hogere wortel­opbrengsten. Met de elektrisch aangedreven Geoseed-zaaimachine van Kverneland is het mogelijk om in driehoeks- of in vierkants­verband te zaaien. Blijkbaar krijgen de bietenplanten bij een smallere rijafstand van 30 cm al zoveel ruimte, dat een ongestoorde ontwikkeling mogelijk is.

Niet meteen overstappen

Ondanks de goede onderzoeksresultaten zullen Duitse boeren overigens nog niet meteen overstappen op een systeem met rijpaden en een rijafstand van 30 cm. Probleem is namelijk dat bieten op die rijafstand nog niet mechanisch kunnen worden geoogst.

Gerelateerde artikelen