Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

“Wat als…?”

Maar wat als blijkt dat een aantal vragen toch niet zo onrealistisch zijn in onze landbouwmechanisatiesector?

Dit komische televisieprogramma scoort in Vlaanderen en Nederland al enkele jaren hoge kijkcijfers. Het bestaat uit verschillende losstaande sketches. Elke sketch start met een hypothetische vraag: wat als…? Wat als dokters spreken zoals ze schrijven? Wat als de gsm veel vroeger was uitgevonden? Het mogelijke antwoord op deze vraag, wordt dan gespeeld in een scène. Het format won meerdere prijzen en werd meermaals internationaal verkocht.

“Wat als robots het werk van onze tractoren en machines overnemen?”

Het klinkt nog ver weg. Robots en sensoren die een groot gedeelte van het werk van onze landbouwers overnemen. De doorbraak komt eerder vroeg dan laat, beweren enkele grote fabrikanten op hun laatste persvoorstellingen. In afwachting zullen er gelukkig toch nog veel tractoren en machines van ijzer en staal verkocht worden. En pakken wij op de beurzen en demonstraties liefst uit met zoveel mogelijk pk’s en grote machines om aan jullie verwachting te voldoen.

“Wat als morgen het gps-netwerk plots verdwijnt”

Paniek? Jazeker! Zonder onze elektronica staan we nergens meer. De kleinste gps-storing betekent dat ervaren landbouwers die gewoon zijn om machines te bedienen, dit plots niet meer kunnen. Een hectare aardappelen planten zonder RTK, het kan niet meer. Spuiten zonder gps, het is niet meer mogelijk. Het is vandaag de realiteit. Gaan we hierin te ver? Ik denk het niet. Is het irreëel? Dat denk ik ook niet. Besef gewoon dat de kleinste fout in de parameters een heel systeem kan lamleggen en dat ook de beste technologie vroeg of laat weleens kan falen.

“Wat als het een maand niet regent”

Op televisie is dit zeker geen sketch waard. Tijdens het natte voorjaar 2016 was dit de wens van velen. Nu is het bittere ernst! In enkele delen van Vlaanderen is er zelfs een oppompverbod ingesteld. Je hebt het materiaal. Het water is daar. Maar je mag niet beregenen of je riskeert een boete en inbeslagname van het materieel. Een uitzonderlijke situatie, die zich maar eenmaal om de 41 jaar herhaald. Of moeten we ons op nog erger voorbereiden?

“Wat als je moet betalen aan je baas om te mogen komen werken?”

Ik ben benieuwd naar de sketch die de televisie hierover zou maken. Helaas is dit af en toe ook werkelijkheid voor onze boeren. Varkens die meer eten dan ze opbrengen. De volledige oogst vernietigd door één keer nachtvorst of één hagelbui. Prijzen van jullie producten die van de ene dag op de andere halveren door één klein foutje in de keten. Dit zijn situaties die wij niet in de hand hebben. De rest van de bevolking zou hier vaker moeten bij stil staan.

We kunnen nog wel even doorgaan met “Wat als…?” maar dit is een mooie om af te sluiten:

“Wat als Fendt de Vario-transmissie nooit had uitgevonden?”

Wie durft hierop te antwoorden? Gelukkig voor mij, is dit niet realistisch. Zonder Vario-transmissie was de constructeur uit Beieren waarschijnlijk klein en onbeduidend gebleven. Ongelooflijk hoe Hans Marschall zijn uitvinding het succes en de volledige strategie van een merk bepaald heeft.

Gerelateerde artikelen