Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Grondbewerking

Ploeg voor tussen vaste rijpaden

Steverink Techniek uit Tollebeek (Fl) liet tijdens een bijeenkomst van Smaragd een prototype zien van een ploeg die geschikt is om te ploegen in een systeem van vaste rijpaden.

Het probleem van ploegen in een systeem met vaste rijpaden is dat de intensief bereden grond na het ploegen in het teeltbed terecht is gekomen. De machine van Steverink houdt alle grond tussen de rijpaden. Met behulp van een transportbandje achter de negenscharige rondgaande ploeg wordt de grond die aan de ene kant van het bed teveel is, getransporteerd naar de voor waar er juist te weinig grond is. Er is patent aangevraagd voor de ploeg.

De eerste testen waren veelbelovend, aldus Steverink. Wel zal de machine symmetrisch gemaakt worden omdat de ploeg onder zware omstandigheden naar één kant trekt en het lastig is op het rijpad te blijven. Door de machine in V-vorm te maken wordt dit probleem verholpen.

Smaragd

Smaragd is een projectgroep voor het vormgeven van een nieuw landbouwconcept. Smaragd staat voor: Slimme Mechanisatie, Automatisering, Robotisering voor een Akkerbouw met Groei en Duurzaamheid. Verschillende bedrijven nemen deel in het project, waaronder Agrifac, Multi Tool Trac en de Rabobank.

Gerelateerde artikelen