Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

Eima 2018: Same stuurt op vier wielen

De Italiaanse trekkerbouwer Same toont tijdens Eima een smalspoortrekker uit de Frutetto serie die met alle vier de wielen stuurt. Dat maakt de toch al kleine trekker uitermate wendbaar.

Er zijn vier rij-strategieën. Een waarbij alleen de voorwielen sturen, een waarbij de voor en achterwielen sturen, een waarbij de achterwielen trager insturen dan de voorwielen en een waarbij je in hondengang rijdt. Dat laatste komt vooral in bergachtige gebieden, waar smalspoortrekkers veelal in de fruit- of druiventeelt worden gebruikt, van pas. De trekker wil daar nog wel eens schuiven wat door het sturen en rijden in hondengang gecompenseerd wordt.

Same noemt als grote voordeel van het sturen op vier wielen dat de trekker zeer kort draait. En ook dat komt in wijngaarden van pas. Tegelijkertijd volgt een getrokken spuit nu ook het spoor van de trekker, zonder een fruitboom of een wijnrank te raken.

20 graden

Om sturen met de achterwielen mogelijk te maken op een 1,54 meter brede trekker, monteerde Same de smalste cabine uit het gamma. Daardoor kwam er ruimte onder de spatborden beschikbaar waarin de achterwielen een stuuruitslag van maximaal 18 graden kunnen maken. Daardoor wordt de draaicirkel  2,80 meter.