Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

Cursor X combineert conventionele krachtbron met elektrische

Motorenleverancier FPT Industrial, onderdeel van New Holland en Case IH moeder CNH Industrial, zet in op een modulaire krachtbron. Vorige maand introduceerde het bedrijf in Turijn de Cursor X.

Het Cursor X Concept heeft dezelfde afmetingen als een gangbare zes-cilinder verbrandingsmotor, maar is modulair opgebouwd. Daardoor kan hij gemakkelijk ingebouwd worden in verschillende soorten voertuigen van de verschillende afnemers die FPT heeft. Tegelijkertijd maakt de modulaire opbouw het onderhoud gemakkelijker, claimt FPT.

Elektrische aandrijving

De krachtbron kan op verzoek voorzien worden van een gangbare motor, een gasmotor, maar ook van een brandstofcel of batterijen. Daarnaast zijn er combinaties te maken. De wielen van het voertuig worden middels de aangebouwde transmissie ofwel elektrisch ofwel mechanisch aangedreven. Daarnaast kan de mechanische transmissie gekoppeld worden aan een elektrische aandrijving, zowel voor de wielen als voor een aftakas.

Landbouwtrekker

De gasmotor, met daaraan een elektromotor gekoppeld, kan bijvoorbeeld dienst doen in bussen in steden. De elektrische configuratie is geschikt voor pakketbezorging in een range van 200 km. En de brandstofcel, die waterstof gebruikt om elektriciteit op te wekken, is dan weer geschikt voor vervoer over ongeveer 800 kilometer, maar wellicht ook voor een landbouwtrekker. Of CNH industrial binnen afzienbare tijd een trekker met deze Cursor X Concept laat zien, is niet bekend.

Gerelateerde artikelen