Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

Middelenfabrikanten komen met nieuwe bus voor gesloten vulsysteem

Gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten Adama, Basf, Corteva Agriscience, Nufarm en Syngenta introduceren een nieuwe middelenbus met ‘easyconnect’. Dat maakt het mogelijk om de tank van de spuitmachine te vullen zonder dat de gebruiker met het middel in aanraking komt. Tegelijkertijd kan het middel niet per ongeluk in het milieu terecht komen.

Het easyconnect systeem bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste is er een schroefdop die is voorgemonteerd op de verpakking. En dan is er ook nog het koppelstuk dat op de spuitmachine gemonteerd wordt. Samen vormt het CTS, wat staat voor closed transfer systeem.

Sneller

Met een CTS kunnen de middelen niet alleen rechtstreeks overgebracht worden van de verpakking naar de tank, je kunt er ook het volume van het middel mee meten. Daarnaast kan de verpakking door een geïntegreerd spoelsysteem ook meteen gereinigd worden. Easyconnect werd ontwikkeld door Basf en wordt sinds 2015 getest. Het maakt het vullen nu ook sneller dan bij de tot nu toe gebruikelijke vulinrichting het geval is, zo meent de fabrikant.

Als eerste ook in Nederland

De gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten willen in 2021 en 2022 al een groot deel van hun verpakkingen uitrusten met de gestandaardiseerde voorgemonteerde schroefdop en leveren aan boeren en loonwerkers in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Daarna volgen mogelijk andere landen.

Verplicht

Vanaf 2024 is een systeem zoals de middelenfabrikanten nu introduceren in Nederland verplicht. Dan mag je een spuitmachine alleen nog vullen met vloeibare gewasbeschermingsmiddelen met een uniform gesloten systeem. Dat staat in het Hoofdlijnen-akkoord dat vorig jaar werd gepresenteerd.

 

Gerelateerde artikelen