Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Elektronica

Stenon XLab maakt bodemanalyse in enkele seconden

AgXtend, de precisielandbouwdivisie van CNH Industrial, breidt het assortiment uit met de Stenon XLab. Dit meetinstrument duw je in de grond, waarna het apparaat een bodemmeting verricht. De meetresultaten stuurt de XLab direct door naar de cloud, waarna je alle gegevens kunt inzien via een applicatie op je telefoon of tablet.

De XLab, die qua vorm veel op een schep lijkt, is gemaakt van aluminium en rvs. Aan het uiteinde zit een sensorkop die je eventueel kunt verwisselen. Met je voet oefen je kracht uit op het instrument en duw je de sensorkop de bodem in. Daarna verricht het instrument in enkele seconden een meting. De sensor meet op 0 tot 30 cm diepte verschillende gegevens, zoals bodemtemperatuur, -vochtigheid, -structuur en de zuurgraad. Ook meet de kop verschillende voedingsstoffen zoals natrium, magnesium, kalium en fosfor.

Naar de cloud

Op een 70 bij 52 mm groot touchscreen, die aan de steel van de XLab zit, zie je de status van de meting. Zodra de meting verricht is, worden de resultaten aan de gps-coördinaten gekoppeld. Via een netwerkverbinding stuurt XLab alle gegevens door naar de cloud. Is er geen internetverbinding, dan slaat XLab de meetresultaten tijdelijk op. Zodra er een internetverbinding is, stuurt het meetinstrument alsnog alle data door naar de cloud. Stenon raadt aan om de meting op meerdere locaties in het perceel te herhalen. Hoe meer, hoe beter.

Analyseren

Via een mobiele applicatie op je telefoon, tablet of computer kun je alle meetresultaten inzien en analyseren. Volgens de ontwikkelaars wijken de meetresultaten nauwelijks af van officiële analyses uit het laboratorium.

De XLab is ontwikkeld door de Duitse start-up Stenon. Stenon noemt het meetinstrument de FarmLab. AgXtend heeft een belang genomen in de start-up en gaat de producten verkopen onder de naam XLab.