Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

Onderzoek: elektrisch beregenen is goedkoper en vervuilt minder

Door niet met diesel maar elektrisch te beregenen ben je goedkoper uit en belast je het milieu minder. Dat blijkt althans uit onderzoek van Wageningen University & Research.

Door niet met diesel maar elektrisch te beregenen ben je goedkoper uit en belast je het milieu minder. Dat blijkt althans uit onderzoek van Wageningen University & Research. Volgens de onderzoeker kan overstappen naar elektrisch beregenen tussen 1.300 en 4.200 per jaar besparen. De regio en de bedrijfsopzet zijn de oorzaak van de grote verschillen. In ieder geval is duidelijk dat zowel de energiekosten als de aanschaf- en onderhoudskosten van machines zullen dalen.

Zonnepanelen

Door elektrisch te beregenen op grijze stroom halveert ook de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) ten opzichte van diesel. Gebruik je stroom die jezelf opwekt, bijvoorbeeld door eigen zonnepanelen, dan daalt de CO2-uitstoot zelfs met 95 procent. De WUR-onderzoekers geven aan dat er bij elektrisch beregenen geen stikstof vrijkomt. Hoewel dat op bedrijfsniveau maar beperkt effect heeft, loopt de reductie aan stikstof uitstoot regionaal op tot bijna 30.000 kg NOx voor de Veenkoloniën en het Oldambt en 56.500 kg NOx voor het Zuidoostelijk veehouderijgebied.

Aanleggen

Overstappen van diesel naar elektrisch beregenen is echter niet zo eenvoudig. Je moet immers elektriciteitskabels en -aansluiting aanleggen. Zeker als je kavels hebt die ver van het bedrijf afliggen drijft dat de kosten op. Daar komt nog bij dat er een systeem moet komen voor de verrekening van de elektriciteitskosten als je een perceel huurt of juist verhuurt.

Gerelateerde artikelen