Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Elektronica

RootWave werkt met Small Robot Company aan robot voor onkruidbestrijding

RootWave werkt samen met de Engelse Start-up ‘Small Robot Company’ (SRC) aan een robot voor elektrische onkruidbestrijding in de landbouw. RootWave is bekend van machines voor elektrische onkruidbestrijding met handlans in de tuin en park sector.

RootWave werkt samen met de Engelse start-up  ‘Small Robot Company’ (SRC) aan een robot voor elektrische onkruidbestrijding in de landbouw. RootWave is bekend van machines voor elektrische onkruidbestrijding met handlans in de tuin en park sector. Met behulp van elektriciteit en kunstmatige intelligentie zal Dick (de naam van de robot) onkruid herkennen en individueel aanstippen en elektrocuteren. Voor het aanstippen zal de techniek van RootWave worden gebruikt. Door de natuurlijke weerstand van het onkruid zal de elektrische stroom worden omgezet in warmte. Het binnenste van de wortels gaat als het ware ‘koken’. Gevolg is dat het plantje afsterft. Het eerste prototype zal dit jaar al met de eerste veldproeven beginnen. De bedrijven verwachten de techniek volgend jaar al praktijkrijp te hebben.
Dick heeft een verstelbare spoorbreedte. Aan de hand van gewasdata gaat de robot onkruid te lijf met de techniek van RootWave.

Crowdfunding

Small Robot Company’s robot ‘Dick’ wordt gefinancierd door middel van crowdfunding. Het doel was om 700.000 pond op te halen voor de ontwikkeling van de robots, maar dat doel was na twee dagen al gehaald. Inmiddels staat de teller op meer dan 1 miljoen pond. Boeren die meer dan 10.000 euro investeren in de snelgroeiende onderneming krijgen wanneer de machine praktijkrijp is als eerste de kans om de techniek op hun bedrijf toe te passen. RootWave haalde al eerder ruim 6,5 miljoen euro op om de techniek verder te ontwikkelen voor toepassing in de landbouw.

Andere robots

Robot ‘Dick’ is niet de eerste robot die SRC heeft ontwikkeld. Eerder ontwikkelde het bedrijf al ‘Tom’, een robot die het gewas in kaart brengt. De data die Tom verzamelt gebruikt Dick om de exacte locatie van het onkruid te bepalen en deze te doden.
Tom brengt alle percelen in kaart. De capaciteit ligt op zo’n 20 hectare per dag.