Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Elektronica

AgroIntelli komt met nieuwe Robotti

De Deense fabrikant AgroIntelli heeft onder de rook van het Deense Lem de nieuwe Robotti gepresenteerd. Bram Veldhuisen, Onderzoeker precisielandbouw en robotica bij Wageningen University & Research en een van de eerste Robotti-gebruikers in Nederland, was bij de introductie aanwezig.

“Aan de buitenkant van de Robotti is niet veel verandert”, vertelt Velduisen. “Want waar onze Robotti vorig jaar een special was met een hoger frame en grotere wielen, is dit nu standaard geworden. Alle Robotti’s zijn vanaf nu uitgevoerd met het hoge frame en de grotere banden. Als je op de Agritechnica heel goed opgelet hebt, stond daar niet het nieuwe prototype, maar onze Robotti, zij het met nieuwe engine covers.”

Viercilinder Kubota

De nieuwe generatie Robotti (typenummers 75S en 150D) heeft nieuwe viercilinder motoren van Kubota. Niet alleen zijn de motoren sterker (55 kW (75 pk) per stuk), ze zijn ook moderner. De motoren zijn, zonder AdBlue, Euro5. Veldhuisen: “De belangrijkste aanpassing aan de motoren is dat ze nu via CAN aangestuurd worden. Hierdoor is de motor veel beter te regelen, en loopt de hele Robotti mooier en rustiger.”

Volgens Veldhuisen heeft AgroIntelli goed geluisterd naar de feedback van hem en andere gebruikers. De belangrijkste verandering zijn volgens hem:

 • Verbeterd hydraulisch systeem.
  • Een high power mode voor de trekkracht (ten koste van maximum snelheid). Theoretisch gaat het om een verdubbeling van de trekkracht, en een halvering van de maximum snelheid
  • 1 of 3 externe hydrauliekventielen
  • Minder energieverlies, en dus meer vermogen beschikbaar en lager brandstofverbruik
  • In de Robotti nauwelijks nog hydrauliekslangen, maar alles met leidingen
 • Bediening niet meer via tablet, maar via een vernieuwde interface op een nieuw touchscherm op de Robotti zelf. En de mogelijkheid om met een tablet of mobiele telefoon in te loggen op de Robotti.
 • Grotere dieseltank
 • Nettere indeling van de motorcompartimenten. De filters zitten bijvoorbeeld op makkelijk bereikbare plekken

Gerelateerde artikelen