Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Elektronica

Smart Agri Technology eerste robotloonwerker

Smart Agri Technology uit Mensingeweer (Gr.) heeft geïnvesteerd in twee Robotti’s van de Deense fabrikant AgroIntelli. Het bedrijf wil met ‘Doorgrond’ autonome diensten aanbieden bij akkerbouwers.

Smart Agri Technology is in 2019 opgericht en houdt zich bezig met precisielandbouw. Het verdienmodel van Smart Agri Technology met Doorgrond is het aanbieden van diensten om een onkruidvrij gewas aan de klant te leveren. Daarbij neemt het bedrijf de teelt voor zijn rekening: van het zaaien tot het moment van oogsten. Telers hoeven geen grote investeringen te doen en kunnen kijken of robotica binnen hun bedrijf past.

Doorgrond gaat de Robotti’s inzetten voor het zaaien van verschillende gewassen met een Kverneland Optima-zaaimachine met een rijafstand van 50 cm. Smart Agri Technology is bezig met het ontwikkelen van een camera die tijdens de teelt de onkruiddruk en groei van het gewas in kaart brengt. Andere camera’s houden de rij in de gaten. De robots gaan met schoffels door het gewas om het onkruidvrij te houden. Met behulp van RTK-gps rijden de werktuigendragers altijd door het juiste spoor.

Het bedrijf wil in april starten met de eerste werkzaamheden. Gedurende het seizoen kijkt Smart Agri Technology welke werkzaamheden de robots nog meer autonoom uit kunnen voeren. Het bedrijf is nog op zoek naar fabrikanten die lichte machines aanbieden die passend te maken zijn aan de Robotti’s.

AgroIntelli Robotti

AgroIntelli is een Deense fabrikant die zich bezig houdt met het ontwikkelen en produceren van autonome robots voor in de landbouw. De Robotti is een autonome werktuigendrager met dieselmotor. De robot weegt 2.800 kg en wordt hydraulisch aangedreven via alle vier de wielen. Er zijn twee motoren: eentje voor de aftakas en eentje voor de wielaandrijving. Beide zijn Kubota driecilinders met een vermogen van zo’n 55 kW (75 pk). De hefinrichting is categorie 2 en tilt 750 kg. De robots van Smart Agri Technology staan op 255/75-15.3 banden.

Gerelateerde artikelen