Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Grondbewerking

Lemken stopt met Rumptstad-ecoploeg

De Duitse fabrikant van grondbewerkings- en zaaimachines Lemken stopt met de Rumptstad-ecoploeg. Lemken ziet te weinig mogelijkheden in de ecoploeg waarmee je op een diepte van 15 tot 17 cm kunt ploegen.

Dat maakte de fabrikant deze week bekend op een bijeenkomst in Alpen, Duitsland. Daar toonde de fabrikant de noviteiten in het veld die Lemken vorig jaar op Agritechnica al had geïntroduceerd.

De ecoploeg past in een systeem met minimale grondbewerking. Idee is dat je door ondieper ploegen organische stof en bodemleven bovenin houdt. Lemken zegt te weinig commerciële mogelijkheden voor de ecoploeg te zien. Bovendien werkt ondiep ploegen alleen maar goed op vlakke percelen, zonder diepe sporen, meent Lemken.

En, zo liet de fabrikant op de bijeenkomst zien, je kunt ook 15 cm diep ploegen met een ploeg uit de Lemken Juwel-serie, waarmee je zowel in de voor als bovenover kunt werken. Al is daarbij wel voorwaarde dat het land vlak is. Een snijbreedte van 40 cm per schaar is voor de kering geen probleem.

Steketee

In 2018 nam Lemken fabrikant van schoffelmachines Steketee in Stad aan ’t Haringvliet over. Onderdeel van Steketee was Rumptstad. Vorig jaar maart stopte Lemken al met de productie van de gangbare Rumptstad-ploegen. Fans van het 480-rister van Rumpotstad kunnen dat nog wel bestellen op de Juwel-ploegen van Lemken.

Gerelateerde artikelen