Favoriet

Grondbewerking

Eerste Bugnot ecoploeg in Nederland

Eco Agri, het bedrijf van Gaston Dekker, heeft de eerste meters met de ecoploeg van het Franse Bugnot gemaakt. Met de ploeg hoopt Dekker in te springen op de populairder wordende manier van ploegen.

Ondiep ploegen, op zo’n 15 centimeter, noemen we in Nederland ecoploegen. Er zijn meerdere aanbieders waaronder Ovlac, de Ermo ploeg van Emmegiemme  die door W.N. Kramer wordt geïmporteerd en Escudero. Recent heeft Lemken aangegeven te stoppen met de ecoploeg van Rumptstad, omdat het te weinig commerciële mogelijkheden zag. Eco Agri wil nu met de Bugnot ecoploeg de markt opgaan.

6 tot 12 scharen

De Bugnot is er met 6, 7, 8, 9, 10, 11 of 12 scharen. De kleinste ploegt op een breedte van 2 meter, de grootste 4 meter. De ploeg met 12 scharen weegt 2.340 kg. Is het werktuig uitgerust met Auto-reset hydraulische steenbeveiliging, dan is het gewicht 2.674 kg. Voor de 6 schaar-variant geldt een gewicht van 1.660 kg en met steenbeveiliging 2.280 kg.

Op een perceel van akkerbouwbedrijf Sturm in Ens demonstreerde Eco Agri, vergezeld door meneer Bugnot zelf, een ecoploeg met zeven scharen.