Na een T6-methaantrekker introduceert machinefabrikant New Holland de TK-rupstrekker die voorzien is van een gasmotor. Deze krachtbron van FPT kan ook op biomethaan draaien. De eerste twee trekkers worden gebruikt in de wijngaarden van Fontanafredda in Italië.

Onder de futuristisch ogende motorkap ligt een FPT F28 gasmotor. Dit is een viercilinder motorblok met een inhoud van 2,8 liter, levert een maximum vermogen van 55,1 kW (75 pk) en heeft een maximaalkoppel van 330 Nm. De trekker heeft geen uitlaatnabehandelingstechniek zoals EGR of SCR-techniek. Wel is er een driewegkatalysator gemonteerd. Hierin vinden drie reacties plaats, waardoor de trekker minder schadelijke stoffen uitstoot. Door de motor op biomethaan te laten draaien, is de ecologische voetafdruk vrijwel nul, benadrukt FPT. Biomethaan wordt gewonnen uit de fermentatie van landbouwgewassen, afvalstoffen of voedingsmiddelen.

Wijngaard

De rupstrekker met gasmotor komt voort uit de samenwerking die motorfabrikant FPT Industrial aangaat met wijnproducent Fontanafredda. Fontanfredda produceert Barolo-wijnen in de Italiaanse regio Langhe en heeft als doel om in 2025 een volledig duurzame wijn te produceren. Hierbij mogen er tijdens het gehele productieproces geen schadelijke gassen worden uitgestoten. Om die reden levert New Holland, het zusterbedrijf van FPT Industrial, een bijdrage en produceren zij een rupstrekker met gasmotor. Inmiddels zijn de eerste twee TK rupstrekkers in gebruik genomen op de 120 hectare grote wijngaard.