Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Mesttechniek

Twee meststoffen injecteren met nieuwe Duport

Machinebouwer Duport uit Dedemsvaart heeft een tank ontwikkeld waarbij twee verschillende vloeistoffen onafhankelijk van elkaar kunnen worden gedoseerd.

De opbouw bestaat uit een fronttank van vijftienhonderd liter plus een getrokken tank van zesduizend liter en een liquiliser van 15 meter. Met die combinatie kan een meststof met een laag stikstofgehalte gecombineerd worden met een hoogwaardiger product.

Onafhankelijk doseren

Het unieke aan deze combinatie is volgens Duport dat er twee verschillende vloeistoffen onafhankelijk van elkaar gedoseerd kunnen worden. Op zowel de fronttank als de getrokken tank zit een eigen pomp en regelunit en onder de getrokken tank zit een mengbuis om ervoor te zorgen dat de twee stromen gemengd zijn voordat ze geïnjecteerd worden. Vanuit de terminal in de trekker worden beide regelunits aangestuurd. De doseermogelijkheid is een toevoeging op het plaatsspecifiek uitrijden van messtoffen op basis van taakkaarten. Ook met de bodem wordt rekening gehouden, want de combinatie is uitgerust met een luchtdrukwisselsysteem.

Loonbedrijf Vollekracht uit Zeewolde heeft inmiddels de eerste hectares bemest met het nieuwe systeem.

Gerelateerde artikelen