Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

2022 – 5


Nummer 05
Jaargang 73

Bekijk het vakblad digitaal

(inloggen vereist)

Alleen toegang met een Plus- of Totaal-abonnement

Nu aanvragen

Artikelen uit dit nummer (2022 – 5)

afbeelding

Slimme twist

03-06-2022 | 3 minuten Redactie

Rauch gebruikt in zijn nieuwste kunstmeststrooiers magneetsensoren in de aandrijving om de afgifte van kunstmest links en rechts onafhankelijk bij te sturen. Mooi hoor. Maar hoe werkt die techniek?

afbeelding

Pootmanieren

30-05-2022 | 1 minuut Redactie

De aardappelen worden weer gepoot – of ze zitten intussen al in de grond. De meeste Nederlandse akkerbouwers gebruiken daarvoor een gedragen pootmachine, blijkt uit een enquête van LandbouwMechanisatie.

afbeelding

H2L-robot bespuit zieke tulpen – Ziektespeurder

30-05-2022 | 6 minuten Chris Vlaanderen

H2L heeft een selectierobot ontwikkeld die met behulp van camera’s het tulpenmozaïekvirus opspoort. Herkent de robot een zieke tulp, dan spuit een naald Roundup op het blad. En dat doet hij dag en nacht, volledig automatisch.

afbeelding

Helpende hand – Voorlader maakt van trekker alleskunner

24-05-2022 | 7 minuten Frank Rijnsburger

Voorladers zijn vooral populair onder veehouders. Maar het werktuig is ook handig voor akkerbouwers. Kisten stapelen, de pootmachine of kunstmeststrooier vullen: een voorlader maakt van een trekker een alleskunner.

afbeelding

Stanhay X10-groentezaaimachine – Britse alleszaaier

20-05-2022 | 6 minuten Albert van der Horst

Importeur Homburg overweegt Stanhay-groentezaaimachines op te nemen in het leveringspakket. Een eerste machine zaaide eind maart al uien in het zuiden van het land.

afbeelding

He-va Pentatiller – Stoppelaar

18-05-2022 | 3 minuten Gertjan Zevenbergen

Om minder afhankelijk te zijn van glyfosaat ontwikkelen veel machinebouwers een cultivator die de onkruidwortel oppervlakkig afsnijdt. De Pentatiller van het Deense He-va kan nog meer.

afbeelding

Harrie Perdaems, Zeewolde – Suikergoed zaaien

13-05-2022 | 1 minuut Albert van der Horst

Vlak voor Pasen zaait akkerbouwer Harrie Perdaems uit Zeewolde (Fl.) bij zijn buurman met een bijzondere combinatie een bijzonder gewas. Eerst maar even de combinatie: Perdaems heeft zijn veertig jaar oude Fiat 780 DT voor een Accord DL-zaaimachine gezet.

afbeelding

APV Vario VS – Tandje erbij steken

11-05-2022 | 8 minuten Redactie

De markt voor precisieonkruideggen is flink gegroeid en dat geldt ook voor het aanbod. APV is een relatieve nieuwkomer die in korte tijd veel succes oogst met de Vario VS.

afbeelding

Anthony van der Ley, Lemken: ‘Trekker is een dom ding’

10-05-2022 | 5 minuten Albert van der Horst

Omdat trekkerfabrikanten geen haast maken met een trekker die zich door de machine laat aansturen, hebben Lemken en Krone er samen zelf één ontwikkeld. ‘Diep in ons hart willen we geen trekker bouwen. We werden ertoe gedwongen. ’

afbeelding

Compacte gewilde Deutz-Fahr met traploze bak – Roofgoed

09-05-2022 | 7 minuten Redactie

De TTV 400-serie is een veelzijdige compacte alleskunner. Wie er één heeft, koopt er eerder één bij dan dat hij hem inruilt.

afbeelding

3 vragen aan: Thierry Krier, voorzitter Cema

03-05-2022 | 1 minuut Jasper Lentz

De Europese vereniging voor de landbouwmachine-industrie, Cema, volgt de ontwikkelingen in Oekraïne op de voet. Wat betekent de oorlog voor de mechanisatiesector?

afbeelding

Agromec 700 Vario Electric – Emissieloos

02-05-2022 | 6 minuten Gertjan Zevenbergen

Wie zonder uitstoot trekker wil rijden, heeft niet veel keus. Fendt-importeur Agromec bouwt daarom een bestaande dieseltrekker om tot een elektrisch voertuig. Eentje met een verwisselbaar accupakket in de fronthef.

afbeelding

Gokken

29-04-2022 | 1 minuut Gertjan Zevenbergen

Nee, een gokker ben ik niet. Toch zaaiden we de suikerbieten dit jaar erg vroeg. Dat is niet zo gek. Het was immers al vroeg droog en warm. Ook dit jaar kent weer een apart voorjaar, want nadat de bieten erin zaten, werd het koud en winters nat. Wie vroeg suikerbieten of uien zaaide, liep het risico dat de plantjes niet door de korst wilden komen. Als het niet is gelukt om die korst met bijvoorbeeld een wiedeg te breken, dan zal overzaaien hier en daar wel weer op het programma staan. Bij ons gelukkig niet. Soms moet je een risico durven nemen… Je poot of zaait, je verzorgt het gewas in het groeiseizoen zo goed als je kunt, maar je moet altijd maar afwachten of het goed komt.