Favoriet

Blog

Maaien in januari

62 jaren loop ik nu rond op deze planeet. Daarvan 60 jaren redelijk bewust, vind ik zelf. Uit al die jaren kan ik me geen winter herinneren dat er iemand in december of januari z’n gazon maaide.

Dat kan aan de kwaliteit van mijn eigen harde schijf liggen -daar bespeur ik inderdaad slijtage-, maar ik denk dat veel mensen mijn gevoel delen: maaien rond de jaarwisseling past niet in ons beeld van de natuur. Planten horen dan in rust te zijn. Maar door de hoge temperatuur eind 2015 was het groen niet genegen zich aan deze grondregel te houden. Het gras groeide -zij het ietwat vertraagd- gewoon door. Dus zag ik mijzelf, zoals dat heet, genoodzaakt om half december de maaier ter hand te nemen.

Of beter gezegd, er op te gaan zitten. Langzaam rijden met een hoog toerental. Zo nam de luchtstroom ook meteen het laatste blad mee dat zich al redelijk in de zode had genesteld. Ik was me er meteen ook weer van bewust, waarom we een paar jaar geleden naast die zitmaaier met opvangbak ook een mulchversie kochten. Met die laatste hoef je niet steeds naar de composthoop. Dat bespaart een heleboel tijd. Ik was nu toch een uur of drie bezig. Maar, dacht ik nog, ik ben er nu drie maanden vanaf. Nee, dus! Want half januari heb ik alles gemulcht; weliswaar was ik daar in anderhalf uur mee klaar, maar toch. Ik zie liever dat het gras stopt met groeien. Want nu half februari moet ik eigenlijk al weer maaien en ben ik met het snoeien ook nog niet klaar. Toch beginnen de heesters en struiken al voorzichtig uit te lopen. De natuur is dus flink in de war … alhoewel … of zijn wij dat ?

Gerelateerde artikelen