Favoriet

Winterdienst

Onderhoud aan strooiwagens

Winterweer maakt soms de inzet van strooiwagens noodzakelijk. Zout is een agressief goedje. Vandaar dat schoonmaken van de natzoutstrooier met veel spoelwater na elke strooibeurt absolute noodzaak is. Tuin en Park Techniek zette het op een rij.

Het belangrijkste onderhoud van een strooiwagen bestaat uit het leeg- en schoonmaken met veel water na afloop van een strooibeurt. Het zout krijgt dan geen kans om de strooiwagen aan te tasten. Gelukkig maken steeds meer fabrikanten gebruik van kunststof onderdelen. Onderin de bak loopt een transportband die het zout naar de strooischijf brengt. De rubberen transportband, is geen punt, maar in de aandrijving ervan zitten onderdelen die door het zout kunnen worden aangetast.

Op de strooischijf wordt het zout gemengd met pekelwater. Het natzoutstrooien wordt steeds meer toegepast. Vooral bij preventief strooien blijft het natzout veel beter ‘plakken’ op het fietspad en is de kans op wegwaaien sterk vermindert. Het pekelwater zit in tanks op de strooiwagen en het wordt met een pomp naar de strooischijf gepompt en daar gemengd met het zout.

Smeren

Op een strooiwagen zitten maar enkele smeerpunten. Wanneer je deze na het schoonspoelen doorsmeert, krijgen vocht en vuil geen kans om draaiende en bewegende delen aan te tasten en het voorkomt de vorming van roest.

De chauffeur van de trekker of bedrijfsauto van een getrokken strooier heeft een bedieningskast in de cabine. Alle functies van de machine kun je via het scherm van deze bedieningskast in- en uitschakelen. Bij het dagelijks onderhoud controleer je of de functies allemaal werken. Bij het groot onderhoud kan de technische dienst ook via dit scherm veel informatie over het gebruik en de storingen uitlezen.

Het dagelijks onderhoud behoort tot werk van de chauffeur die met de strooier op pad is. Het jaarlijks onderhoud en de keuring van de machine wordt uitgevoerd door technici die daarvoor een gerichte opleiding hebben gevolgd. Bij dit onderhoud wordt ook de afstelling van de sensoren gecontroleerd en de hoeveelheidsafstelling gekalibreerd.