Favoriet

Blog

Winters werk

De wintermaanden. Het is de periode waarbij veel Nederlanders verwachten dat de hoveniers en de beheerders van het openbaar groen thuis op de bank zitten omdat er niks te doen is. Dit valt gelukkig mee. November en december staan in het teken van het winterklaar maken van de tuinen en plantsoenen.

De wintermaanden. Het is de periode waarbij veel Nederlanders verwachten dat de hoveniers en de beheerders van het openbaar groen thuis op de bank zitten omdat er niks te doen is. Dit valt gelukkig mee.

November en december staan in het teken van het winterklaar maken van de tuinen en plantsoenen.In de maanden daarna houdt het grotere snoeiwerk aan bomen en heesters je van de straat. Of beter gezegd; op de straat. Onder andere de knotbomen zoals de wilg, populier, eik en es kunnen in deze periode een goede inkortbeurt gebruiken. Het hout moet versnipperd, gekloofd en afgevoerd worden. Kortom, een arbeidsintensieve klus waarmee de tijd goed gevuld wordt. Daarnaast is de winter, zolang het niet vriest of sneeuwt, een goede periode voor tuinaanleg.

Maar de tijden veranderen zodra er langdurige kou het land binnentrekt en het landschap onder een wit pak sneeuw verdwijnt. De gemeentewerkers kunnen de zoutstrooiers en sneeuwschuiven uit de loods halen om zo de automobilist en fietser tevreden te houden. Voor de hovenier begint er een lastigere periode. De zoektocht naar het werk begint. De eerste weken kun je je bezig houden met het opruimen van de opslag en werkplaats. Verder is er tijd om alle machines eens flink onder handen te nemen. Maar na verloop van tijd zijn alle messen en kettingen weer geslepen, is iedere machine weer voorzien van verse olie en is de schuur weer spik en span. Er ontstaat tijd en ruimte om een beurs te bezoeken, een studiedag te volgen of eens rustig een vakblad te lezen. Een prettige invulling van de tijd die helaas geen geld in het laatje brengt. Des te belangrijker is het om na te denken over het nieuwe seizoen. Nieuwe machines aanschaffen, nieuwe onderhoudsplannen maken met klanten en nieuwe kennis opdoen. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je fluitend het nieuwe seizoen ingaat. Een goed begin is immers het halve werk. En zo hoef je ook deze winter niet op de bank te hangen.

Gerelateerde artikelen