Favoriet

Blog

Plaatsspecifiek maaien

Trekkers die dankzij gps in een kaarsrechte lijn rijden, drones die de bodemkwaliteit in kaart brengen en spuitmachines die de spuitdoppen onafhankelijk van elkaar afsluiten om overlap te voorkomen. De technische mogelijkheden en vooral het uitvoeren van plaatsspecifieke handelingen gaat in de landbouw erg ver. Maar ook in de groensector ligt deze ontwikkeling dichterbij dan we denken

.

Vele maairobotfabrikanten hebben namelijk gps op hun maairobots, waarmee ze de locatie van de robot bepalen. Dit werkt niet op de centimeter nauwkeurig, maar het geeft wel een goede indicatie. Verder meten een aantal maairobotmerken de mesweerstand. Hoe hoger het gras, des te meer weerstand op de messen. De mesweerstand geeft dus informatie over de graslengte en verklapt dus of er überhaupt gemaaid moet worden.

Als de robot zijn afgelegde route en de graslengte weet, dan kan er met wat slimme software bepaald worden of de robot misschien een extra keer naar die plek moet rijden. Plaatsen waar het gras minder hard groeit kunnen zo gemeden worden, terwijl de robot de snelgroeiende plekken vaker opgezocht moeten worden. Kortom, het autonoom plaatsspecifiek maaien staat voor de deur.

Gerelateerde artikelen