Opslaan

Blog

Autonome menskracht

Nog eventjes en er is geen chauffeur meer in de groene sector te vinden. Steeds vaker maken fabrikanten bekend dat ze zich wagen aan autonome machines of robots zo u wilt. Die zijn efficiënt. Maar de introductie van die machines heeft ook een keerzijde. Voor veel werknemers die nu reikhalzend uitkijken naar het werken met en op hun favoriete machine, verdwijnt de charme van het werk.

Want straks hoeven ze de machine vanachter hun scherm alleen nog maar in de gaten te houden. Is dat nu zo leuk?

‘We moeten met onze tijd mee’. Neem John Deere. Eind januari wordt bekend dat het Nederlandse bedrijf Precision Makers John Deere gaat helpen bij het autonoom maken van grasmaaiers voor golfbanen en sportvelden. En hoewel ik zelf niet dagelijks op een maaier zit, lijkt het me juist het grasmaaien de leukste klus die een greenkeeper kan hebben.

Als journalist vind ik de ontwikkeling op autonoom gebied overigens bijster interessant. Een paar jaar geleden heb ik met plezier staan kijken bij de presentatie van de Greenbot. En afgelopen week kwam het nieuws van Enway uit Berlijn. Het bedrijf test in Darmstadt een autonome veegmachine. Enway laat weten dat de machine in z’n eentje kan werken, maar het beschikt ook over een functie waarmee het een mens die voor de machine aan loopt volgt. En dat lijkt me de perfecte combinatie. Handmatig met de bezem in de kleine hoekjes vegen, het grove werk aan de machine overlaten. Mens en robot slaan handen ineen.

Steeds meer fabrikanten zullen zich bij Enway en John Deere aansluiten. En ik hoop dat een groot deel van die fabrikanten toch nog machines blijft ontwikkelen waarbij menselijke intelligentie en kracht nodig is. Dat is niet alleen leuk voor het werktuigenrapport in ons vakblad. Nee, belangrijker nog, dat is vooral leuk voor de werknemers in de groene sector.