Favoriet

Sportveldonderhoud

GKB Machines komt met eigen variant op Verti-Drain

Machinefabrikant GKB Machines uit Barendrecht introduceert de Deep Tine Aerator waarmee je de grasmat verticaal kunt beluchten. De beluchter is verkrijgbaar in vier werkbreedtes: 120, 160, 210 en 260 cm.

Volgens Rudolf Molenaar, business development manager van GKB Machines, onderscheidt de machine zich in robuustheid en betrouwbaarheid. “De Deep Tine Aerator heeft zware en robuuste lagers. Verder is het plaatwerk dikker, waardoor de machine zwaarder is”, aldus Molenaar.

De DTA120 is de kleinste variant, weegt 500 kg, werkt tot 25 cm diepte en vereist een trekker met een minimaal vermogen van 13,2 kW (18 pk). Het grootste model, de DTA260, weegt 2.000 kg, werkt maximaal 40 cm diep en wordt aangedreven door een trekker van minimaal 41,1 kW (65 pk). De fabrikant adviseert om te beluchten bij een rijsnelheid van 1 tot 1,5 km/h. Alle modellen zijn voorzien van een versnellingsbak waarmee je de werksnelheid van de prikarmen kunt bepalen. Met een hendel stel je de snelheid in op drie standen.

Holle of massieve pennen

De beluchters kun je uitrusten met verschillende prikpennen; massieve en holle pennen. Aan ieder arm zitten vijf pennen in een houder. Na het losdraaien van twee bouten kun je de houder met de pennen afnemen. Hierdoor kun je de pennen snel en eenvoudig verwisselen.

Werkdiepte wijzigen

De Deep Tine Aerator heeft twee looprollen. Met de voorste rol kun je de werkdiepte instellen. Bij de DTA120 en DTA160 doe je dit handmatig. Bij de DTA210 en DTA260 verstel je de werkdiepte hydraulisch. De achterste rol kun je ook op een zweefstand zetten. Bij het gebruik van holle prikpennen, kun je de achterste rol demonteren. Wil je intensiever beluchten dan kun je de wrikhoek van de pennen tot 25 graden verstellen.

De machines gaan 18.000 tot 37.000 euro kosten.

Gerelateerde artikelen