Favoriet

Maaien

Ook Belrobotics komt met RTK-GPS-systeem voor robotmaaiers

Robotmaaierfabrikant Belrobotics koppelt haar robotmaaiers aan een RTK-GPS-systeem. Dankzij dit systeem weet de maaier zijn positie en kan hij op 2 centimeter nauwkeurig werken. Verder hoef je geen begrenzingsdraad meer in te graven en kan de maairobot in rechte lijnen maaien.

De robotmaaiers uit de Connected Line kunnen allemaal voorzien worden van de RTK-GPS technologie. Op de robot wordt een antenne geplaatst en er wordt een extra module op de computer aangesloten. Naast het veld komt een referentiestation wat bestaat uit een paal met een ontvanger. Het systeem maakt gebruik van GPS (een satellietsysteem uit de VS), Glonass (een Russisch satellietsysteem) en Galileo (een satellietsysteem ontwikkeld door de Europese Unie).

De robotmaaier ontvangt het satellietsignaal. Dit signaal wordt gecorrigeerd door het referentiestation. Dankzij het RTK-systeem kan een robotmaaier ook in rechte lijnen maaien zonder dat hij eerdere lijnen overlapt. Daardoor kan de robotmaaier sneller een sportveld afwerken, aldus de fabrikant. Het systeem wordt getest bij onder meer het Belgian Football Center in Tubeke.

Husqvarna

Eerder stelde Husqvarna al het soortgelijke Epos-systeem voor. Epos werkt eveneens op RTK-GPS. In augustus werd het systeem voor het eerst getest op Golfbaan Prise d’Eau in Tilburg. Het systeem is inmiddels verkrijgbaar.

Gerelateerde artikelen