Favoriet

Maaien

Nieuwe Allett-kooimaaiers met Ego-accutechniek

De Britse fabrikant Allett introduceert nieuwe Stirling-kooimaaiers voor de semi-professional. De Stirling-serie bestaat uit twee modellen met een werkbreedte van 43 en 51 cm. Beide machines zijn voorzien van Ego-accutechniek.

De Britse fabrikant Allett introduceert nieuwe Stirling-kooimaaiers voor de semi-professional. De Stirling-serie bestaat uit twee modellen met een werkbreedte van 43 en 51 cm. Beide machines zijn voorzien van Ego-accutechniek.

Bovenop de maaier kun je een 56-volts Ego-accu plaatsen. De maaiers worden geleverd met een 5 Ah accu. Volgens de fabrikant kan je ongeveer 40 minuten maaien met een acculading. Wil je langer aan de slag, dan kan je ook een 7,5 of 10 Ah accu aanschaffen. De accu levert stroom aan twee elektromotoren; één voor de aandrijving van de achterrol en één voor de aandrijving van de maaikooi. De achterrol is tweedelig en wordt via een differentieel aangedreven, waardoor de rol niet wringt bij het omsturen van de machine. De rijsnelheid stel je traploos in met een draaiknop op de stuurboom. De rijsnelheid is instelbaar van 1,3 tot 5,5 km/h. De stuurboom is eveneens van Ego, is telescopisch en kun je op drie hoogtes instellen.

Dikker ondermes

De Stirling 43 en Stirling 51worden standaard geleverd met een maaikooi met zes messen. De fabrikant monteert op de maaicassette een dikker ondermes dan op eerdere Allett-kooimaaiers. Dit mes is stijver waardoor het gras volgens de fabrikant nauwkeuriger wordt afgesneden. Ook is het ondermes beter bestand tegen steentjes. Aan de voorkant zit een stalen frontrol. Met een draaiknop aan de rechterkant verstel je de hoogte van de frontrol en daarmee de maaihoogte of werkdiepte van de cassette. Aan de rechterkant lees je de ingestelde maaihoogte af op een schaalverdeling. De maaihoogte is instelbaar van 5 tot 50 mm hoogte.

Kleine accukooimaaiers

In 2017 introduceerde Allett al de kleinere Liberty-modellen voor particuliere gebruikers. Deze maaiers zijn voorzien van een 40 volts lithium-ionaccu’s van Greenworks. De Liberty 30 en 35 met maaibreedtes van 30 en 35 centimeter zijn voorzien van een 5 blads snijcilinder, met instelbare maaihoogtes tussen de 6 en 12 millimeter. De Liberty 43 heeft een maaibreedte van 43 centimeter met een 6 blads snijcilinder en zes instelbare maaihoogtes tussen de 6 en 32 millimeter.

Cassettes

Dankzij een verwisselbaar cassettesysteem zijn de maaiers voor diverse bewerkingen inzetbaar. Naast meerdere maaikooien is er keuze uit verschillende verticuteer-, borstel- en beluchtingscassettes. Iedere cassette plaats je eenvoudig in de machine, waarna je deze met twee hendels vergrendelt in de machine. Voor het verwisselen heb je geen gereedschap nodig. Aan de voorkant kun je ook een opvangbak bevestigen. De Sterling 43 heeft een 62 liter grote opvangbak. De inhoud van de opvangbak van de Stirling 51 is 8 liter groter.

De Allett Stirling 43 weegt 53 kg. De Stirling 51 is slechts 4 kg zwaarder.